Hlavní obsah

Ministerstvo představilo sedmibodový plán boje s nezaměstnaností

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Tváří v tvář rekordní nezaměstnanosti, která svírá Česko, přišlo ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) se sedmibodovým plánem na její snížení. Ministerstvo a Úřad práce ČR mají vyčleněno pro tyto účely až sedm miliard korun.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

MPSV navrhuje k vytvoření nových pracovních míst podpořit zaměstnávání mladých, kurzarbeit nebo rekvalifikace. Rovněž nabízí až 80 000 korun nezaměstnaným, kteří se rozhodnout podnikat a předloží smysluplný podnikatelský záměr.

Foto: Jan Kočvara, Novinky

Nezaměstnanost k březnu 2013

„Máme dostatek financí, abychom pomohli firmám i obcím udržet a také vytvořit nová pracovní místa,“ uvedla ministryně Ludmila Müllerová (TOP 09). Očekává, že díky novým opatřením získají práci desítky tisíc lidí.

„MPSV se pomocí nového sedmibodového plánu a peněz od státu i z Evropské unie chce pokusit rozhýbat zájem firem o zaměstnávání lidí a také podpořit ty, kteří stojí o pracovní příležitost,“ dodala mluvčí MPSV Štěpánka Filipová.

Nezaměstnanost v Česku se za únor dostala na rekordní úroveň od vzniku samostatné České republiky v roce 1993. Bez práce je bezmála 600 tisíc lidí. [celá zpráva]

„Největší pochybnosti mám k bodům 1 a 5. Zajímalo by mne, kdo a jak bude kontrolovat, zda opravdu došlo k vytvoření smysluplného pracovního místa v případě bodu 1 či podnikatelského záměru v případě bodu 5 a také podle jakých kritérií budou tyto kroky vyhodnocovány,“ uvedl pro Novinky analytik Jiří Šimara ze společnosti Cyrrus. Podle něj je zde obrovský prostor pro zneužití.

„Tento plán podle mě nezaměstnanost nijak zásadně nesníží. Bez ekonomického růstu totiž k žádnému výraznějšímu zlepšení na pracovním trhu ani dojít nemůže,“ sdělil Novinkám analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta. Navíc podle Nováka plán převážně neřeší příčiny nezaměstnanosti, ale zejména její důsledky.

„Plán MPSV ve mně spíš vyvolává pochybnosti,“ uvedl pro Novinky ekonom Pavel Sobíšek z UniCredit Bank. Za kuriózní nápad například považuje dotace na mzdy pro obce, které vytvoří nové pracovní místo. „Leckterý starosta by si tak mohl pomoci zaměstnáním svého rodinného příslušníka, aniž by zatížil pokladnu své obce,“ připomněl.

Podobně kontroverzní je podle Sobíška nápad, že bude ministerstvo posuzovat smysluplnost podnikatelských záměrů nezaměstnaných a podle toho jim přidělovat dotace. „Celkově předpokládám, že než dojde k realizaci opatření, mnohé se z plánů MPSV ještě citelně změní,“ dodal Sobíšek.

Sedmibodový plán MPSV
1. Podpora mladých a absolventů MPSV podpoří vznik míst pro mladé lidi do 30 let. Zaměstnavatelé na nově přijatého mladého zaměstnance z evidence úřadu práce budou moci maximálně jeden rok získávat od státu měsíční příspěvek až 24 000 korun. A také jednorázově budou moci dostat peníze na vybavení, které potřebují pro zřízení místa.
2. Podpora zaměstnání matek a dlouhodobě nezaměstnaných MPSV finančně podpoří firmy zaměstnávající na zkrácené pracovní úvazky matky s dětmi nebo lidi, kteří pečují o blízkou osobu, a také nezaměstnané, kteří jsou delší dobu bez práce.
3. Kurzarbeit – Projekt Vzdělávejte se pro stabilitu! Od 1. dubna 2013 ministerstvo výrazně zjednoduší podmínky pro firmy, které žádají o peníze z projektu určeného na zachování pracovních míst.
4. Chceš práci tam, kde žiješ? Rekvalifikuj se Zaměstnanci Úřadu práce ČR budou více než dosud diskutovat se zaměstnavateli a řešit zaměření rekvalifikací podle jejich potřeb.
5. Zaměstnej sám sebe. Buď OSVČ Úřady práce nabídnou vzdělávací aktivity pro budoucí OSVČ a také finanční pomoc. Nezaměstnaní, kteří předloží smysluplný podnikatelský záměr, budou moci získat 40 000 až 80 000 korun.
6. Pomoz obci a neziskovým organizacím Obcím a neziskovým organizacím Úřad práce ČR nabídne dotace na mzdy. Pokud zaměstnají občany z evidence uchazečů o zaměstnání na nových pracovních místech, budou moci získat až 15 000 korun (mzda plus odvody) měsíčně na jednoho zaměstnance.
7. Lepší rady a pomoc Od ledna už nabízí MPSV a úřady práce kvalitnější a rozsáhlejší poradenství nejen lidem, kteří hledají práci. Ale také zaměstnavatelům, starostům obcí a měst a sociálním partnerům.

Reklama

Související články

V Česku se rodí armáda nezaměstnané mládeže

Počet mladých lidí bez zaměstnání do 25 let věku v Česku stoupá. Sice velice pomalu, ale kontinuálně tvoří stále větší část z celkového počtu nezaměstnaných....

Výběr článků

Načítám