Hlavní obsah

Lidi bez práce zachraňují v krizi malé firmy

Právo, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malé firmy dávají práci přes 1,2 miliónu Čechů. To je zhruba čtvrtina všech zaměstnanců v domácí ekonomice. A pro mnohé lidi teď představují poslední záchranu při ztrátě práce.

Článek

„Malé firmy jsou často jediným východiskem pro nezaměstnané. Je to únik do podnikání,“ potvrdila Právu analytička ČSÚ Drahomíra Dubská.

Počet malých firem, které mají jednoho až devět zaměstnanců, totiž v době krize kuriózně stoupá: lidé u velkých zaměstnavatelů ztrácejí místa, a proto se snaží i za méně peněz uživit jako samostatní podnikatelé či jako pracovníci firmiček.

Má to ale svoji cenu. Zaměstnanci firmiček obvykle pobírají menší mzdy, často i o pět tisíc měsíčně, než je celorepublikový průměr. Vyplývá to z analýzy Českého statistického úřadu.

Připočítají-li se k tomu i středně velké firmy, zaměstnávají celkem přes 2,5 miliónu lidí, což je polovina všech zaměstnanců. Malé a střední podniky mají tedy velký význam, protože nejenže dávají lidem práci, ale na výkonu ekonomiky se podílí třetinou.

Ve větší firmě vyšší plat

Z počtu zaměstnaných lidí v sektoru malých a středních firem je vedle osob, které pracují na pracovní smlouvu (1,8 ­mi­liónu), dalších 800 tisíc lidí v pozici osob samostatně výdělečně činných či pracují na různé dohody.

Podle statistiků platí, že čím větší firma, tím větší plat. Jestliže mzda v létech 2003–2010 stoupla v malých firmách o 36 procent, u velkých firem to bylo o 54 procent.

Hodnota výkonů malých a středních firem dosáhla v roce 2010 čtyř biliónů korun, a byla tak o polovinu vyšší než v roce 2003. Tržby za vlastní výkony a zboží v roce 2010 dosáhly u malých a středních firem 6 271,8 miliardy korun. Na celkových tržbách firemního sektoru ČR se podílely 59,4 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám