Hlavní obsah

V Bulharsku žádné zákony neporušujeme, tvrdí ČEZ

Novinky, pit
Praha

Energetický kolos ČEZ v Bulharsku neporušuje žádné zákony. Uvedl to ředitel divize distribuce a zahraničí ČEZ Tomáš Pleskač s tím, že společnost odmítá pochybení, která by měla vést k odebrání licence.

Foto: Milan Malíček, Právo

Tomáš Pleskáč, ředitel divize distribuce a zahraničí společnosti ČEZ

Článek

Podle Pleskače se jedná o zpolitizování celého problému a velmi účelový postup. ČEZ v Bulharsku v úterý obdržel 20 nálezů z kontroly regulátora. „Nálezy jsou z našeho pohledu marginální,“ připomněl Pleskač. ČEZu byly v Bulharsku uvedeny čtyři důvody pro odebrání licence, žádný z nich ale česká společnost nepovažuje za natolik závažný, aby o licenci měla přijít.

„Jsme připraveni se bránit u bulharských soudů i podat stížnost v rámci Evropské unie,“ doplnil Pleskač.

Ten dále připomněl, že cena energie je v Bulharsku stabilní od července 2012, kdy proběhla poslední úprava tarifů. Cenu elektřiny zde reguluje regulační komise. Do vyšší ceny oproti roku 2011, konkrétně o zhruba 13 procent, se nicméně výrazným způsobem promítá příspěvek na obnovitelné zdroje. Ten meziročně vzrostl přibližně o sedm procent.

Ke konci roku stoupla cena za elektřinu více než dvojnásobně. Podle Pleskače to bylo způsobeno například teplotními výkyvy mezi teplým listopadem a chladným prosincem, kdy rozdíl činil až osm stupňů Celsia. Navíc se elektroměry v Bulharsku odečítají každý měsíc.

„Distributor ceny neovlivňuje,“ sdělil Pleskač s tím, že Bulhaři platí nejnižší cenu za spotřebovanou jednotku elektřiny v rámci EU. ČEZ byl v Bulharsku za posledních pět let kontrolován ve 24 případech, z nichž ve čtyřech případech obdržel pokutu v celkové výši 60 000 leva (asi 780 000 korun).

„Vztahy s regulačním úřadem vnímáme jako korektní,“ poznamenal Pleskač, podle něhož je regulátor jedinou autoritou, která rozhoduje o licenci.

Reklama

Výběr článků

Načítám