Hlavní obsah

Zakladatel řetězce Metro, do něhož patří i Makro, spáchal sebevraždu

Ve věku 89 let zemřel spoluzakladatel největšího německého velkoobchodního řetězce Metro miliardář Otto Beisheim. Uvedla to agentura Brunswick zajišťující pro Beisheimovu společnost styk s médii. Dodala, že miliardář oceňovaný jako "průkopník a legenda německého i mezinárodního obchodu" spáchal sebevraždu. Od roku 1998 je Metro vlastníkem řetězce Makro.

Foto: ČTK/AP

Otto Beisheim na archivní fotografii

Článek

"Trpěl nevyléčitelnou nemocí a rozloučil se se životem v důsledku beznadějnosti svého zdravotního stavu," uvedly agentury DPA a AP. Beisheim byl v pondělí ráno nalezen mrtev ve svém domě v obci Rottach-Egern v jižním Německu.

Beisheim v roce 1964 po návratu z USA, kde ho fascinovaly velkoobchody Cash, založil první velkoobchod v porúrském Mülheimu. Ten se stal základem pro dnešní řetězec Metro Holding AG s 280 000 zaměstnanci ve 32 zemích světa. Do skupiny Metro patří i Makro podnikající také v Česku.

Beisheim byl znám i jako charitativní a kulturní filantrop. Byl mecenášem univerzitních orchestrů, golfových klubů a dětských zařízení. V porýnském Koblenci podporoval soukromou vysokou manažerskou školu, která nese jeho jméno.

Ke svým 80. narozeninám Beisheim v roce 2004 nechal za půl miliardy eur postavit v Berlíně areál Beisheim-Center. Komplexem tvořeným tuctem výškových luxusních budov - hotelů Ritz-Carlton a Marriott a domů s obchodními a kancelářskými prostorami a luxusními byty - zároveň dotvořil futuristický komplex Postupimského náměstí na někdejší hranici, která za studené války rozdělovala velkoměsto pásmem smrti obklopeným betonovou zdí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám