Hlavní obsah

Čím více korupce, tím více zákonů. Pravidla veřejných zakázek se zase změní

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pravidla veřejných zakázek se letos opět změní. Již po dvacáté během sedmi let. Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS) a ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (LIDEM) totiž chtějí upravit zákon o veřejných zakázkách, který platí teprve deset měsíců.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský

Článek

Hodlají zvýšit limit pro vypisování tendrů u stavebních prací, který Janovský prve snížil na jeden milión korun. Teď by se zase měl zvednout na tři milióny. Diskuze se opět rovněž povede o tom, zda ve specializovaných oborech nutit zadavatele, aby si hledali více potenciálních dodavatelů, když se v soutěži nabízí jen jeden.

Zákon nesmí prohlubovat recesi ve stavebnictví.
Martin Kuba, ministr průmyslu a obchodu

„Od 1. ledna 2014 hrozí, že by muselo být vyhlašováno výběrové řízení na stavební práce od miliónu korun,“ řekl v pondělí Kuba s tím, že to by byla nesmyslná administrativní obstrukce, protože za milión se pořídí jen drobné investice, na něž není nutné dělat tendry se vší parádou.

„Zákon nesmí prohlubovat recesi ve stavebnictví a v ekonomice,“ dodal Kuba. Se záměrem opět zvýšit snížené limity tendrů pro stavební práce souhlasí rovněž předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek (ČSSD).

Namísto zjednodušování zákona naopak rok co rok přidáváme desítku nebo dvě nových paragrafů.
Jan Sixta, ředitel legislativy Ministerstva pro místní rozvoj

Namísto jasných pravidel nové zákony

Jenže to bylo právě Jankovského ministerstvo, které v roce 2011 coby předkladatel a odborný garant zákona snížilo tento limit na jeden milión korun. Proti tak drastickému poklesu hranice pro vypisování tendrů byl i vrchní ředitel legislativy ministerstva pro místní rozvoj Jan Sixta.

„Namísto zjednodušování zákona o zadávání veřejných zakázek naopak rok co rok přidáváme desítku nebo dvě nových paragrafů. A přitom v okamžiku, kdy naši legislativci navrhují snižovat limity pro veřejné zakázky, tak Evropa je naopak zvyšuje,“ prohlásil na začátku května 2011 na konferenci právníků a soudců Sixta.

Naznačoval, že zákon je pod obrovským politickým tlakem. Už tehdy bylo ale jasné, že obce, města a kraje nedostanou do ruky včas klíčové prováděcí předpisy k zákonu.

„Čím zkorumpovanější stát, tím více zákonů, pravil římský historik Tacitus, a to platí i dnes,“ glosoval to tehdy v zákulisí jeden z právníků specializovaný na přípravu tendrů.

„Kvůli zákonu se musejí najímat externí poradci a právníci, což administraci jen prodražuje,“ řekl v pondělí Hašek.

„K zákonu jsme tehdy dostali na 900 oprávněných připomínek. A přitom padaly i návrhy, abychom zavedli hranici již od 200 tisíc korun,“ reagoval v pondělí Jankovský s tím, že se musely dělat kompromisy.

Připustil, že snížení limitu přispělo k nárůstu podnětů k přezkoumání podávaných na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. „Přesná čísla vám ale teď neřeknu,“ dodal Jankovský.

Podle něho je to ale dáno i tím, že jak se zhoršila ekonomika a přiostřila se díky tomu konkurence, tak neúspěšné firmy tendry více u úřadu napadají.

Foto: Právo

Jankovský: zákon udělal utrum losovačkám

Zdůraznil, že ale zákon udělal utrum tzv. losovačkám. Soudí to podle toho, že během loňského prvního čtvrtletí, ještě před tím, než zákon vstoupil v účinnost, se krátkodobě zvýšil počet zakázek.

Hašek oponoval, že důvodem nebyla snaha úředníků vyhnout se přísnějším pravidlům, jak naznačuje Jankovský, ale jen obava z toho, že podle zákona už nepůjde zakázky realizovat.

„Stávající zákon je brzdou ekonomiky. Zpomalil investování ve veřejné sféře. Nový zákon musí být takový, aby přežil alespoň příští vládní periodu,“ uvedl Hašek.

Foto: Právo

Jankovský připustil, že prováděcí předpisy k zákonu byly připraveny se zpožděním. S Kubou mírní rozčarování z toho, že pravidla se neustále mění, ujištěním, že půjde „jen“ o technickou novelu. Podle Kuby by měla být novela do parlamentu předložena za zhruba dva měsíce.

Ministr Kuba rovněž řekl, že zákon sice nenutí soutěžit jen na nejnižší cenu, jenže v praxi se tak často děje na úkor kvality.

Loni se hrálo o 311 miliard
- V roce 2012 byly vypsány veřejné zakázky v celkové předpokládané hodnotě 311 miliard korun, což je meziročně o 9,2 procenta méně. Z toho bylo přes 91 miliard korun tendrů na stavební práce, což byl pokles o zhruba dvacet procent.
- Celkový počet veřejných zakázek naproti tomu loni vzrostl o 6,5 procenta, především ale díky prvnímu čtvrtletí, kdy se všichni snažili zakázky rozjet ještě před účinností zákona od dubna 2012. Celkem bylo zadáno deset tisíc veřejných zakázek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám