Hlavní obsah

Nečas: proti agresivním solárním baronům jsem zasahoval i kvůli zprávám z BIS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Premiér Petr Nečas (ODS) v nedělním pořadu České televize Otázky Václava Moravce prohlásil, že zásah proti lidem podnikajícím v solární energii udělal mimo jiné i na základě zpráv BIS. Odmítl sdělit jakých, protože jsou tajné. Zmínil, že jde o agresivní skupinu solárních baronů, kteří nebudou váhat kriminalizovat regulační úřady.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Premiér Petr Nečas před začátkem diskusního pořadu České televize Otázky Václava Moravce 17. února v Praze.

Článek

Nečas uvedl, že vzhledem k HDP máme vůbec největší procento elektřiny získané ze slunečních kolektorů, vyrábí se jich u nás více než ve slunečném Španělsku. Solárníci se brání, že se mělo stanovit, kolik energie může jít do sítě ze Slunce, řekl jeden z majitelů solární elektrárny u Vepřeku Pavel Patřičný.

Nečas dodal, že za boomem energie ze Slunce je agresivní skupina podnikatelů a že peníze, které získávají, končí na zahraničních kontech.

„Chci, aby se rozkrylo pozadí vlastníků, protože oni nepodnikají v tržním prostředí, ale v regulovaném odvětví,“ řekl Nečas. Elektřina z obnovitelných zdrojů je silně dotovaná. Podle Nečase natolik, že se žádné společnosti nevyplatí postavit novou elektrárnu, nejen jadernou, ale ani uhelnou nebo plynovou.

ERÚ byl ovlivňován, informovala BIS 

O solárních baronech se zmiňovaly výroční zprávy BIS v letech 2009, 2010 a 2011, uvedl moderátor Václav Moravec. Premiér dodal, že nejde jen o firmy s účastí státu, jako je ČEZ, ale že šlo o ovlivňování přes státní správu.

Ovlivňován měl být i Energetický regulační úřad (ERÚ). Důvodem podle Nečase bylo, že šlo o nezávislou organizaci, která nebyla kontrolována, což se s odstupem v nové situaci ukázalo jako chyba.

Nová ředitelka ERÚ Alena Vitásková v Otázkách Václava Moravce potvrdila problémy a uvedla, že si nechala provést na úřadu audit i kvůli informacím z BIS. Z analýzy podle něj vyplynulo, že má oznamovací povinnost, takže se nyní vše prošetřuje.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková

Cena mohla být od začátku nižší

Podle auditu ERÚ při stanovení ceny z obnovitelných zdrojů šel nad rámec zákona, uvedla Vitásková. Cena mohla být podle zákona nižší. I nejnižší cena podle zákona by ale byla mírně nad cenou v Německu. Dodala, že cena elektřiny z obnovitelných zdrojů nastavená regulátorem v roce 2005 pro rok 2006 byla dvojnásobná. Tehdy byla za zelenou MWh cena 28 korun, nyní činí 789 korun. Podle ní na to ČR nemá.

Průměrná rodina, která využívala i přímotopy, platila v roce 2006 za zelenou energii 706 korun, nyní je to 19 000 korun ročně.

Vitásková dodala, že se ji pokoušeli z postu odstranit, přičemž k tomu měla posloužit i média a na plánu se měl podílet i bývalý zaměstnance BIS. Zdroj této zprávy odmítla uvést.

Opatření ERÚ

Vitásková dodala, že chtěla dosáhnout toho, aby zaměstnanci ERÚ podepsali, že nemají fotovoltaiku, ale neuspěla s tím, že ji má každý. Ještě v neděli ERÚ podle ní zveřejní všechny lidi, kteří dostávají v podporu v režimu výkupních cen, pokud přesahuje tato částka roční průměrný plat 277 tisíc korun. Uvedena bude i suma.

Nečas také podpořil vládní návrh na zrušení anonymních akcií. Důležité je, aby zejména firmy, které získávají peníze ze státních zdrojů, což jsou i firmy podnikající v oblasti dotovaných obnovitelných zdrojů, byly zcela transparentní.

Reklama

Výběr článků

Načítám