Hlavní obsah

Vnitro ušetří za datové schránky 200 miliónů

Právo, Jakub Troníček
Praha

Ministerstvo vnitra platí za provoz datových schránek od letoška zhruba o 200 miliónů méně. Šéf resortu Jan Kubice totiž podepsal dodatky k původní smlouvě s poštou, podle kterých bude úřad platit už jen paušálně a nikoli ještě za každou poslanou zprávu zvlášť, jako tomu bylo doposud.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Právu to potvrdil Jakub Knězů z kanceláře ministerského náměstka pro informační technologie s tím, že letos vnitro poště zaplatí za datové schránky paušál půl miliardy korun. Za to bude moct stát odeslat celkem 200 miliónů datových zpráv.

„V minulém roce přitom bylo v rámci systému pouze státními organizacemi odesláno kolem padesáti miliónů zpráv a resort za to zaplatil přes 800 miliónů korun,“ konstatoval Knězů. Zároveň dodal, že počet poslaných zpráv se letos podle všeho ještě výrazně navýší.

Loni pošta fakturovala vnitru za datové schránky 845 miliónů, vláda ale tuto částku odmítla zaplatit a začala vyjednávat o nových podmínkách.

Zvýšení transparentnosti

„Na základě rozhodnutí ministra vnitra jsme loni na podzim v podniku provedli státní kontrolu a nechali jsme vypracovat i znalecké posudky na přiměřenost ceny služeb pošty. Díky vstřícnému přístupu vedení České pošty jsme dosáhli slevy z plateb za loňský rok a následně zajistili přechod na paušální poplatek, což přináší úsporu meziročně ve výši zhruba 200 miliónů korun,“ uvedl k tomu náměstek ministra vnitra pro informační a komunikační technologie Petr Solský.

Letos chce vnitro celý systém rozšířit například o registr smluv, který bude přístupný v elektronické podobě na portálu veřejné správy. Resort si od toho slibuje zvýšení transparentnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám