Hlavní obsah

Na pranýři skončily zkažené ořechy, plesnivý chleba i nebezpečný tuzemák

Novinky, pit
Praha

Ani těsně před Vánocemi nezeje web potravinynapranyri.cz prázdnotou. Uvízly na něm s označením "nebezpečné potraviny" například zkažená vlašská jádra nebo plesnivý chléb.

Foto: http://www.potravinynapranyri.cz/

Plesnivý chléb

Článek

Vlašská jádra původem z Ukrajiny odhalila kontrola v prodejně Albertu v Holicích. Jako výrobce je uveden Ing. Bohumil Kratochvíl – IBK Trade z Prahy. „Jádra ořechů byla žluklá, chuť výrazně palčivá a nahořklá, vůně po žluknutí tuků,“ píše se na webu.

Foto: http://www.potravinynapranyri.cz/

V další prodejně Albertu, tentokrát v pražské Ruzyni, kontrola objevila plesnivý chléb lněný krájený. Jako distributor je podle webu u této potraviny uvedeno Vorlovo pekařství z Prahy.

„Na povrchu potraviny (na střídce) byly zjištěny bílé a zelené kolonie plísní,“ sdělil web s tím, že výrobek byl hodnocen poslední den minimální trvanlivosti.

A do třetice na pranýři skončila lihovina Kwaczek tuzemák, který kontrola zachytila u Romana Kocicha z Petrovic u Karviné. Jako výrobce je podle webu uvedena společnost Ramitron z Frýdku-Místku. Ve výrobku byla zjištěna přítomnost denaturačních činidel, konkrétně 2-propanolu a bitrexu, která v lihovinách nesmí být přítomna. „Kontrolovaná osoba nebyla schopna doložit původ lihoviny,“ informuje web.

Foto: http://www.potravinynapranyri.cz/

Další podrobnosti si přečtěte ZDE.

Portál potravinynapranyri.cz spravuje ministerstvo zemědělství společně se Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí (SZPI). Upozorňuje na nejakostní, falšované a nebezpečné potraviny.

Reklama

Výběr článků

Načítám