Hlavní obsah

Albánie chce zablokovat prodej divize ČEZ, navíc chce miliardy za škody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tirana

Albánská vláda hodlá zabránit firmě ČEZ, aby prodala podíl v albánské distribuční divizi CEZ Shpërndarje. Tvrdí rovněž, že jí ČEZ dluží za způsobené škody zhruba jednu miliardu dolarů (asi 19 miliard korun).

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Albánský regulační úřad ERE v pondělí uvedl, že tento týden rozhodne, zda odebere ČEZ v zemi licenci. ČEZ ve stejný den oznámil, že hodlá prodat svůj podíl 76 procent v CEZ Shpërndarje.

Albánie vlastní zbývající podíl v CEZ Shpërndarje. Země poznamenala, že lituje, že nebyla informována o prodeji, protože vede s ČEZ již několik měsíců jednání o tom, jak dosáhnout „vyváženého“ řešení.

„Ministerstvo hospodářství, obchodu a energetiky podnikne všechny nutné legální kroky, aby zablokovalo tento proces,“ uvádí se v prohlášení vlády. „ČEZ nesplnil důležité povinnosti a způsobil Albánii škodu zhruba jednu miliardu dolarů.“

Skupina ČEZ, která vstoupila do Albánie v roce 2009, vede již několik měsíců spor s tamní vládou a regulátorem kvůli dovozu elektřiny a cenám a nezaplaceným pohledávkám státních agentur, napsala agentura Reuters.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám