Hlavní obsah

Itálie by mohla opustit euro, probudil vášně Berlusconi

Novinky, pit
Řím

Bývalý italský premiér Silvio Berlusconi se nechal slyšet, že by jeho země mohla nuceně opustit eurozónu, jestliže Evropská centrální banka (ECB) nezíská více pravomocí na zabezpečení nižších úvěrových nákladů. Uvedla to agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý italský premiér Silvio Berlusconi

Článek

Berlusconi tento měsíc avizoval, že do národních voleb chystaných na únor příštího roku znovu povede stranu Lid svobody (PDL). Konkurenční středolevá Demokratická strana v preferenčních průzkumech dosahuje přes 30 procent, což je zhruba o 14 procentních bodů více v porovnání s PDL.

„Pokud Německo nebude akceptovat, že ECB musí být skutečnou centrální bankou, a jestliže úrokové sazby nepůjdou dolů, budeme nuceni opustit euro a vrátit se k naší vlastní měně, abychom byli konkurenceschopní,“ uvedl šestasedmdesátiletý Berlusconi.

Protřelý mediální magnát již v minulosti učinil podobné poznámky týkající se toho, že by Itálie a dokonce Německo opustily jednotnou evropskou měnu. Tato svá prohlášení nicméně později alespoň částečně korigoval.

Berlusconi byl nucen odstoupit z pozice premiéra loni v listopadu kvůli situaci italské ekonomiky a výše výnosů italských dluhopisů, na čemž se podepsala mimo jiné i dluhová krize eurozóny.

Reklama

Výběr článků

Načítám