Hlavní obsah

Komise nechce v EU cigarety s příchutěmi, v krabičkách přitvrdí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Evropská komise hodlá v rámci Evropské unie zakázat cigarety a tabák s příchutěmi. Vede ji k tomu snaha o snížení počtu úmrtí spojených s kouřením a snaha odradit od kouření mladé. Středeční návrhy komise počítají i s tím, že tři čtvrtiny přední a zadní strany krabičky by měla pokrývat textová i obrazová varování před dopady kouření.

Článek

O návrzích, které už předem kritizovali výrobci cigaret, budou rozhodovat státy EU a europoslanci. Jejich souhlas je pro platnost normy nezbytný.

„Čísla mluví sama za sebe: tabák zabíjí polovinu svých uživatelů a je vysoce návykový," prohlásil eurokomisař pro zdraví a ochranu spotřebitelů Tonio Borg. Připomněl, že 70 procent kuřáků s kouřením začíná už před dosažením 18 let.

Přípravy návrhů se táhly několik let a provázely je silné tlaky tabákové lobby. Výrobci se obávají dopadu na značky budované desítky let. Argumentují například možným porušováním práv duševního vlastnictví a zásahem do obchodních práv. Dlouhodobě také upozorňují i na problém pašování cigaret z třetích zemí.

Zpřísnění přeshraničního prodeje

Více regulován by měl být podle komise také přeshraniční prodej cigaret po internetu. Komise navrhuje i různé technické doplňky, například hologramy, které by měly pomoci v boji s pašováním a nelegálním prodejem tabákových produktů.

Nově se pravidla budou týkat i elektronických cigaret či rostlinných produktů ke kouření, které dosud regulovány nebyly.

Anketa

Myslíte si, že krabičky s varováním před kouřením lidi odradí?
ano, více se nad tím zamyslí
11,4 %
spíš jen mládež, aby kouřit nezačínala
7,6 %
ne, kouřit se bude pořád stejně
81 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4537 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám