Hlavní obsah

Gazprom zřejmě zlevní Evropě plyn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský plynárenský koncern Gazprom na příští rok sníží odběratelům v Evropě dlouhodobé ceny plynu v průměru na 370 dolarů (zhruba 7090 korun) za 1000 metrů krychlových. Tvrdí to zdroj agentury Reuters. Letos byl cenový průměr nad 400 dolary, Gazprom je ale pod značným tlakem odběratelů i konkurentů, aby ceny plynu snížil.

Článek

Gazprom dodává plyn do Evropy převážně přes území Ukrajiny, část jde také přes Bělorusko. Ukrajina se s Ruskem o ceny plynu už mnohokrát přela. Jejich vzájemný spor v minulosti už několikrát vyústil v zastavení dodávek, což postihlo odběratele v mnoha evropských zemích.

Gazprom je největším dodavatelem zemního plynu do Evropy, na dodávkách se podílí asi jednou třetinou. Ruský podnik se snaží udržet si v Evropě nad trhem kontrolu, neboť tržby za prodej plynu evropským odběratelům se na jeho celkových příjmech podílejí asi z 80 procent.

Zdroj také řekl, že vývoz plynu do Evropy se má příští rok zvýšit asi na 152 miliard metrů krychlových. Letošní vývoz se má pohybovat kolem 140 miliard a kvůli slabší poptávce bude nižší, než Gazprom původně plánoval.

Evropa nepotřebuje tolik plynu

Loni Gazprom dodával evropským odběratelům plyn v průměru za 390 dolarů za 1000 metrů krychlových. Během roku firma oznámila, že ceny se postupně zvýší, takže průměr za celý rok se bude pohybovat od 405 do 415 dolarů.

Poptávka po zemním plynu v Evropě se v poslední době snižuje, převážně v důsledku hospodářského útlumu. Kromě toho má vliv i zvyšování účinnosti spotřebičů a nabídka konkurenčních paliv v Německu, což je v Evropě hlavní trh pro energie. Z těchto důvodů je Gazprom pod stálým tlakem, aby ceny své suroviny snižoval.

Tlak na pokles cen zvýšila i Evropská komise, která v září začala vyšetřovat, zda Gazprom nezneužívá svého dominantního postavení na trhu s plynem v zemích střední a východní Evropy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám