Hlavní obsah

EU se dohodla na bankovním dohledu

Brusel

Ministři financí evropských zemí se po nočním jednání ve čtvrtek brzy ráno dohodli na vzniku jednotného bankovního dohledu v eurozóně, který je základním kamenem bankovní unie. ČTK a Českému rozhlasu to potvrdily diplomatické zdroje. Zohledněny by podle nich měly být i obavy Česka, které hrozilo vetem. Formálně dohodu potvrdí ještě summit EU začínající odpoledne.

Foto: Profimedia.cz

Sídlo Evropské komise v Bruselu

Článek

"Historická dohoda na supervizi," uvedl kolem půl páté ráno na Twitteru eurokomisař Michel Barnier po mimořádném jednání ministrů financí, které začalo ve středu kolem půl třetí odpoledne. Podrobnosti by měly být oznámeny na tiskové konferenci.

Minulý týden se ministři na podobě jednotného dohledu neshodli. Od středečního odpoledne se tak proto snažili vyřešit několik hlavních problémů, aby dohoda byla hotové před summitem hlav států a předsedů vlád EU,

Šlo například o to, zda by dohled, za který bude odpovědná Evropská centrální banka (ECB), měl zahrnovat všechny finanční ústavy, nebo jen ty systémově významné a ty, které čerpají státní pomoc. Zatímco Francie chtěla pokrýt všechny banky, Němci chtěli menší množství.

ČR se obávala hlavně o pravomoci pro národního regulátora, kterým je Česká národní banka. Kvůli tomu si také vyžádala schválení určitých záruk týkajících se mimo jiné toho, za jakých podmínek je možné změnit dceřinou společnost zahraničních mateřských bank na pobočku.

Supervize je určena primárně pro eurozónu, ale ostatní státy se mohou připojit. Bylo tak také třeba nastavit vztahy, práva a povinnosti se státy, které se rozhodnout připojit, i těmi, které tak neučiní.

Dohled schválí summit

Lídři Evropské unie budou ve čtvrtek a v pátek jednat o tom, jakými reformami by v reakci na krizi měla Evropská unie projít. Mezi tématy summitu je i vytvoření jednotného bankovního dohledu. Českou republiku na něm bude zastupovat premiér Petr Nečas.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám