Hlavní obsah

Inflace nabírá rychlost, zdražily potraviny a nápoje

Novinky, pit
Praha

Růst spotřebitelských cen se v říjnu sice udržel v porovnání se stejným měsícem loňského roku na úrovni 3,4 procenta, meziměsíčně ale ceny vzrostly o 0,2 procenta. Tento růst cen nezanedbatelným způsobem ovlivnily dražší potraviny nebo alkoholické i nealkoholické nápoje. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Z vysoké hladiny inflace se česká ekonomika jen tak nevymaní,“ uvedl analytik Tomáš Volf ze společnosti Citfin. Do konce roku by se inflace měla podle Volfa velmi pravděpodobně pohybovat nad tříprocentním růstem a začátkem roku bude proti snižující se inflaci působit jednak vyšší DPH, jednak slabší česká koruna.

K meziročnímu růstu spotřebních cen přispěly náklady na bydlení, zejména plynu, vodného a stočného. Regulované nájemné vzrostlo o 10,7 procenta, neregulované o 1,5 procenta.

Pivo zdražila i prohibice

Jak uvedl analytik Michal Kozub ze společnosti Home Credit, v říjnu meziměsíčně zdražil alkohol o 3,1 procenta. Citelná změna byla u piva, za které si museli lidé připlatit v průměru o téměř pět procent více než v září. „Zdražení právě v říjnu nahrávala mimo jiné i předchozí prohibice, kdy pivo bylo stále bezpečný druh alkoholu, který byl běžně k dostání,“ doplnil Kozub.

Levněji si lidé v říjnu meziročně pořídili oblečení a obuv. Cenový pokles rovněž zaznamenaly domácí spotřebiče.

Brzdou inflace omezené výdaje

„Je to právě koruna, která bude prodražovat dovážené zboží, a tím pádem si koncoví spotřebitelé budou muset sáhnout do peněženky hlouběji. Do cen dále promlouvají také vyšší ceny komodit na světových trzích,“ připomněl Volf.

Naopak pro snížení inflace bude podle Volfa do budoucna promlouvat velmi slabý výkon ekonomiky. Vyššímu růstu cen nebudou nasvědčovat ani omezené výdaje státu a domácností.

Reklama

Výběr článků

Načítám