Hlavní obsah

Nezaměstnanost v Řecku vystoupala na další rekord

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Míra nezaměstnanosti v krizí drceném Řecku stoupla v srpnu na nový nelichotivý rekord 25,4 procenta oproti červencové hodnotě 24,8 procenta. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na údaje tamního statistického úřadu ELSTAT.

Foto: John Kolesidis, Reuters

Zavřeno navždy, hlásá nápis na stažené roletě obchodu v centru Atén.

Článek

Dluhová krize, recese tamní ekonomiky, stejně jako nová úsporná opatření prosazovaná vládou si vybírají svou daň na řeckém trhu práce. V srpnu bylo bez práce rekordních 1,27 miliónu Řeků. Nezaměstnanost v zemi roste už 39. měsíc po sobě.

Od roku 2008, kdy začal pětiletý hospodářský propad této jihoevropské země, se míra nezaměstnanosti více než ztrojnásobila. Nejvíce nezaměstnanost řádí mezi mladými lidmi mezi 15 a 24 lety, kde aktuálně dosahuje 58 procent. V srpnu 2008 činila 20 procent.

Řecká ekonomika zaznamenala od roku 2008 pokles o zhruba jednu pětinu a tato sestupná tendence má trvat i v příštím roce. Dusit ji mají další rozpočtové škrty a zvýšení daní, aby země splnila podmínky mezinárodní pomoci, která je pro Atény životně důležitá. Řecku totiž jinak vážně hrozí státní bankrot a vystoupení ze 17členné eurozóny.

V noci ze středy na čtvrtek schválil řecký parlament těsnou většinou úsporný balík škrtů a vyšších daní.

V těsném závěsu za Španělskem

Nezaměstnanost v Řecku je více než dvojnásobná v porovnání s průměrem eurozóny, který činí 11,6 procenta. Vyšší nezaměstnanost podle údajů evropského statistického úřadu Eurostat má už jen Španělsko, a to 25,5 procenta.

Podle odhadů Evropské komise by nezaměstnanost v Řecku měla dosáhnout svého dna v příštím roce, nepatrné zlepšení na zhruba 22 procent by mělo nastat v roce 2014. To by mělo nastat i mírné oživení tamní ekonomiky.

Pro srovnání, v Česku je aktuální míra nezaměstnanosti za říjen 8,5 procenta. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám