Hlavní obsah

Senátem prošel zákon o emisních povolenkách

– Praha

Senát schválil zákon, který umožní zavést aukce emisních povolenek. Stát může prodejem získat desítky miliard korun, část povolenek ale bude stát moci dávat firmám zdarma. Normu ještě musí podepsat prezident.

Foto: Profimedia.cz

Podniky si musí pořizovat emisní "odpustky".

Článek

V letech 2013 až 2020 bude mít Česko k dispozici 645 miliónů povolenek. Celkem 342 miliónů povolenek půjde do aukcí a 303 miliónů dostane český průmysl zdarma.

Ministerstvo životního prostředí chce významnou část výnosů z povolenek využít na pokračování dotačního programu Zelená úsporám. Program dříve sloužil na podporu zateplování budov či energeticky efektivních spotřebičů.

Část získaných peněz má jít na zvyšování energetické účinnosti v průmyslu, zejména v teplárenství. Podle ministra životního prostředí Tomáše Chalupy (ODS) má jeho resort program, jehož součástí bude podpora výměny domácích topenišť z tuhých fosilních paliv na paliva z obnovitelných zdrojů.

Energetické firmy si musí od příštího roku nově pořizovat emisní povolenky, jak vyžadují pravidla EU. Aby se však zabránilo skokovému nárůstu nákladů firem na povolenky, a tím zdražení elektřiny či tepla pro spotřebitele, budou podniky část povolenek dostávat zdarma. Ušetřené peníze mají investovat do ekologických opatření.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám