Hlavní obsah

Šéf banky Citigroup rezignoval kvůli propadu zisku

New York

S okamžitou platností odstoupil z pozice šéfa banky Citigroup Vikram Pandit, uvedly v úterý BBC a Financial Times. Ve třetím kvartálu se její zisk propadl o 88 procent na 468 miliónů dolarů. Novým šéfem je Michael Corbat, který řídil evropskou pobočku Citigroup.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Vikram Pandit na chodbě newyorské burzy

Článek

Důvodem propadu přitom je především poplatek ve výši 4,7 miliardy dolarů za snížení hodnoty vkladu do joint venture Morgan Stanley a Smith Barney. Celkový zisk přitom byl lepší, než se čekalo.

Z funkce odstoupil i předseda Citigroup John Havens, který měl na starosti řízení bankovních operací. Ten ale jen uspíšil svůj odchod, který plánoval na konec roku.

Vikram Pandit čelil nevoli akcionářů vlastníků. Když letos dostal odměnu 14,9 miliónu dolarů, vyvolalo to jejich protesty, ačkoli po dva roky bral jen symbolický dolar.

Banka také letos na jaře neprošla zátěžovými testy. V srpnu zase vyplatila 590 miliónů dolarů akcionářům, kteří banku vinili, že před hypotéční krizí tajila, kolik má v portfoliu rizikových hypoték.

Pandit ale pomohl banku po krizi postavit na nohy. Za hypotéční krize ztratily její akcie 70 procent hodnoty a musela odepsat 20 miliard dolarů a spoléhat na pomoc státu, kterou pak vracela.

Pandit do banky nastoupil, když Citigroup koupila v roce 2007 jeho hedgeový fond za 800 miliónů dolarů. Založil jej v roce po svém odchodu od banky Morgan Stanley, kde pracoval dvacet let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám