Hlavní obsah

Temelín už splnil čtvrtinu požadavků Evropské komise

Právo, Vladimír Vácha
České Budějovice

Jaderná elektrárna Temelín (JETE) už splnila čtvrtinu požadavků ze zprávy Evropské komise k zátěžovým testům jaderných elektráren a dokonce roku počítá, že to budou dvě třetiny. Právu to ve čtvrtek řekl ředitel bezpečnosti elektráren ČEZ Bohdan Zronek.

Foto: Vladimír Vácha, Právo

Úpravy všech vnějších vstupů do nádrží na naftu a olej dokončí stavební firma v průběhu listopadu.

Článek

„Zátěžové testy potvrdily, že temelínské bloky stojí na správném místě a jsou dost robustní na to, aby odolaly i těžko představitelným událostem a jejich souběhům. Na druhé straně pro nás byly zdrojem podnětů k dalšímu a posílení bezpečnosti,“ konstatoval Zronek.

Při posuzování odolnosti vůči extrémním přírodním vlivům odborníci například hodnotili, jak elektrárna odolá povodním nebo přívalovým dešťům. Před povodněmi na řece Vltavě je chráněna svou polohou, neboť více než 130 metrů výškového rozdílu je dostatečnou rezervou i pro případy, že by došlo k protržení přehrady Lipno.

Foto: Vladimír Vácha, Právo

Úpravy vnějších vstupů do nádrží v Temelíně

Umístění na kopci je i dobrou ochranou před záplavami způsobenými silnými dešti. Přesto ze zprávy vyplynulo, že je třeba bezpečnost před možnými eventuálními záplavami dál zlepšovat. Mluvčí JETE Marek Sviták.

V této souvislosti připomněl, že elektrárna proto mj. zvyšuje u všech devatenácti vstupů k nádržím s naftou záložních dieselgenerátorů, které připraveny pro případ výpadku napájecích zdrojů, vnější přesah na 15 centimetrů nad terén.

„ Je dobré, že ČEZ na nálezy umožňující další zvýšení bezpečnosti JETE, reaguje rychle, a vnímá je jako prioritu. Rád bych zdůraznil, že zmíněnými opatřeními zlepšujeme stav a nikoliv odstraňujeme nedostatky, jak byly nálezy, na nichž se podíleli čeští odborníci ve stress testech někdy špatně interpretovány,“ glosoval Právu přístup JETE ke zprávě EK ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám