Hlavní obsah

Průmysl v srpnu výrazně ztratil dech

Novinky, pit
Praha
Aktualizováno

Průmyslová výroba v srpnu meziročně klesla o 3,1 procenta. Oproti předchozímu měsíci byla nižší o 2,9 procenta. Uvedl to v pondělí Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Anna Bortlíčková, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Za poklesem stojí hlavně výroba počítačů, elektronických a optických přístrojů, motorových vozidel a výroba a zpracování kovů,“ sdělil analytik Jiří Šimek ze společnosti Citfin.

Podle analytika Michala Brožky z Raiffeisenbank v průmyslu navíc zapůsobilo výrazně jiné načasování výběru dovolených oproti minulému roku.

Hodnota nových zakázek meziročně klesla o 1,4 procenta. Sestupnou tendenci mají domácí i zahraniční zakázky. Zahraniční klesly o 0,5 procenta, domácí pak o celá tři procenta.

Optimismu pomálu

„Celkově letošní čísla nepřinášejí a nebudou přinášet mnoho radostných zpráv: domácí poptávka zůstává slabá a zahraniční klesá zejména pod tíhou dění v eurozóně,“ nastínil Šimek.

Analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta se domnívá, že domácímu průmyslu se v následujících měsících dařit nebude. Lze počítat jak s dalším poklesem průmyslové produkce, tak i hodnotou nových zakázek.

„Vzhledem k tomu, že v průmyslových odvětvích v České republice pracuje téměř 40 procent pracovníků, dá se očekávat i negativní dopad na růst nezaměstnanosti,“ zakončil Novák.

Reklama

Výběr článků

Načítám