Hlavní obsah

Otravy metanolem jdou na vrub černého trhu, komentují výrobci odhalení policie

Členové Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL) v pondělí ocenili, že policie rozkryla výrobu a distribuci metanolu. Potvrdilo se, že celá tato nešťastná kauza je výsledkem černého trhu, řekl viceprezident unie a generální ředitel vizovické likérky Rudolf Jelínek Pavel Dvořáček.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Výrobci lihovin se chtějí vrátit na pulty obchodů a barů.

Článek

Výrobci a dovozci lihovin se shodli na tom, že není na pořadu dne řešit finanční ztráty. "Důležité je zamezit dalším ztrátám na lidských životech," uvedl Dvořáček.

Podle něj je důležité, aby se pokračovalo v dlouhodobém potlačování černého trhu a aby byla zrušena prohibice. "Všichni členové unie mají systém dohledatelnosti, systém kontroly vstupů, všech surovin, u našich členů se nic špatného nemůže stát," uvedl Dvořáček s tím, že výrobci a dovozci sdružení v unii reprezentují 80 procent českého trhu.

Po uvolnění prohibice by tak výrobci podle svého mínění mohli obchodovat s výrobky, které mají starý a budou mít nový kolek. "Myslím ty, které jsou od prověřených výrobců," podotkl Dvořáček.

Obnovení důvěry

Další prioritou je podle unie stabilizace trhu a obnovení důvěry spotřebitelů nejen v ČR, ale i v zahraničí. "Je podmíněna co nejrychlejším uvolněním zákazu prodeje těch produktů, jejichž bezpečnost je prokazatelná, což výrobky členů unie splňují," uvádí tisková zpráva z dnešního jednání.

Unie navrhuje, aby do prodeje nebyly vráceny žádné produkty značek, v nichž byla identifikována zvýšená hladina metanolu či bylo prokázáno jiné pochybení vůči legislativním normám definujícím legální alkohol. "Současně navrhujeme, aby nové kolky dostaly pouze společnosti, které mají funkční dohledatelnost od úrovně suroviny k prvnímu zákazníkovi," uvádí tisková zpráva.

Unie výrobců a dovozců lihovin chce zůstat aktivním partnerem státní správy pro vytvoření plánu pro dlouhodobé potlačení černého trhu. Proto v dlouhodobém horizontu kromě jiného žádá, aby bylo překvalifikováno držení nepřihlášené destilační aparatury a nakládání s nelegálním alkoholem zpět na trestný čin.

Členové unie se podle Dvořáčka sejdou zřejmě opět v pondělí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám