Hlavní obsah

Šéf ČOI posvětil pětimiliónovou pokutu realitní kanceláři

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ústřední ředitel České obchodní inspekce (ČOI) Jan Štěpánek potvrdil pokutu ve výši pět miliónů korun realitní kanceláři Prolux, kterou jí uložil inspektorát pro Středočeský kraj a Hl. m. Prahu. Důvod spočíval v porušení zákazu užívání nekalých obchodních praktik při uzavírání smluv na prodej nemovitostí, jak uvedla ČOI.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Na praktiky této realitní kanceláře si totiž stěžovali mnozí spotřebitelé, právě z toho důvodu provedla ČOI kontroly činnosti. „Při těchto kontrolách bylo prokázáno, že zástupci společnosti spotřebitele nepravdivě informovali o podmínkách uzavíraných smluv, což je v rozporu se zákonem o ochraně spotřebitele,“ sdělila mluvčí ČOI Miloslava Fléglová s tím, že inspekce využila i případy, které byly postoupeny Policií ČR.

Nesrovnalosti spočívaly podle Fléglové v tom, že spotřebitelé, kteří chtěli prodat svoji nemovitost, byli zástupci realitky Prolux opakovaně ujišťováni, že smlouva, kterou uzavírají, nemá charakter tzv. exkluzivní smlouvy. Z toho usuzovali, že svoji nemovitost mohou nabízet k prodeji také prostřednictvím jiných realitních kanceláří bez rizika jakýchkoli sankcí.

Smlouva obsahovala zákaz

„Ve skutečnosti však smlouva obsahovala výslovný zákaz nemovitost prodat bez součinnosti společnosti PROLUX Consulting Int., a to pod sankcí ve výši šest procent z předpokládané ceny nemovitosti, nejméně však 19 500 korun,“ připomněla Fléglová.

Následně ČOI na základě výpovědi svědků zjistila, že realitka užívala obdobné nekalé obchodní praktiky při sjednávání smluv s klienty minimálně od roku 2007, a to soustavně, systematicky, běžně a podle všeho i zcela záměrně.

„Z těchto důvodů bylo rozhodnuto o uložení pokuty v maximální výši, kterou zákon o ochraně spotřebitele v případě porušení zákazu užívání nekalých obchodních praktik připouští, a to pět miliónů korun,“ dodala mluvčí, podle níž ústřední ředitel ČOI odvolání společnosti proti výši pokuty zamítl a pokutu naopak potvrdil.

Reklama

Výběr článků

Načítám