Hlavní obsah

Inflace v srpnu zrychlila meziroční růst

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Růst spotřebitelských cen v srpnu zrychlil meziročně na 3,3 procenta z červencového růstu 3,1 procenta. Meziměsíčně se ceny snížily o 0,1 procenta. Informoval o tom v pondělí Český statistický úřad.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Meziročně inflace v Česku vzrostla.

Článek

„Z hlediska struktury nejsou údaje o inflaci žádným překvapením. Proti poklesu cen potravin stálo zdražování u čerpacích pump,“ uvedl analytik Michal Brožka z Raiffeisenbank.

Podle analytika Tomáše Volfa ze společnosti Citfin se odrazilo na růstu cen v ročním vyjádření především zdražení nákladů na bydlení. U potravin podražilo zejména maso, vejce, ale i ovoce a zelenina. Naopak levněji než loni šly pořídit obuv a oděvy nebo domácí spotřebiče.

Nejvíce se na poklesu cen oproti červenci podílelo zlevnění zeleniny, nejvíce pak brambor o 28,4 procenta. Ceny klesly také u pečiva, vajec a rýže. Levněji vyšel například i nákup obuvi. Naopak výrazně vzrostly ceny pohonných hmot, konkrétně o 3,3 procenta. „To byl největší skok od konce roku 2010,“ připomněl Volf.

Obecně by podle Volfa ceny nemusely dál růst. „Výkon ekonomiky je malý a spotřebitelská poptávka stále velmi slabá. Navíc nešetří jen běžní spotřebitelé a firmy, ale i stát,“ domnívá se Volf. Ceny tak rostou spíše kvůli jiným faktorům, jako jsou například vysoké ceny ropy a ostatních komodit.

Reklama

Výběr článků

Načítám