Hlavní obsah

Nezaměstnanost v srpnu zůstala na červencových číslech

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Nezaměstnanost v Česku se v srpnu nezměnila a zůstala na červencových 8,3 procenta. O práci se ucházelo 486 693 lidí, což bylo v porovnání s červencem zhruba o tisíc víc. O 3,6 procenta narostl počet volných pracovních míst. Vyplývá to z údajů ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV).

Foto: Profimedia.cz

Srpnová se oproti červenci nezměnila.

Článek

Loni v srpnu bylo na trhu 40 758 volných pracovních míst, letos jich je 42 559. „I když je to sice lepší číslo, ukazuje to na fakt, že ekonomika stále není schopna vytvářet dostatek volných pracovních míst,“ uvedl analytik Tomáš Volf ze společnosti Citfin.

Počet absolventů škol na jednotlivých úřadech práce byl letos v srpnu nižší než před rokem. Zatímco loni jich bylo v srpnu téměř 28 000, letos jich je 24 663.

V dalších měsících by se situace podle Volfa příliš zlepšovat neměla a nezaměstnanost by měla směřovat k devíti procentům. „Výhled HDP pro letošek je negativní. Celou věc komplikuje navíc situace v Evropě, kde by se mohla do budoucna snížit poptávka, což by negativně ovlivnilo i naši nezaměstnanost,“ připomněl Volf.

Nezaměstnanost v Česku se podle analytika Michala Kozuba ze společnosti Home Credit drží od poloviny roku 2009 nad osmi procenty, pod které klesla zatím jen jednou. Vysokou nezaměstnaností trpí okresy, jako jsou Most nebo Bruntál a Karviná, kde je vysoký počet lidí bez práce dlouhodobě. „Avšak ve srovnání se Slovenskem, kde je bez práce více jak 13 procent lidí, je to stále dobrý výsledek,“ dodal Kozub.

Reklama

Výběr článků

Načítám