Hlavní obsah

V Řecku opět rekordně stoupla nezaměstnanost, už se blíží španělské

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Míra nezaměstnanosti v Řecku dosáhla za červen rekordní hodnoty 24,4 procenta oproti květnovým revidovaným 23,5 procenta. Takřka čtvrtina Řeků je tak bez práce. Uvedla to agentura Reuters s odkazem na údaje tamního statistického úřadu ELSTAT.

Foto: Yorgos Karahalis , Reuters

Nezaměstnanost v Řecku je největší mezi mladými lidmi.

Článek

Na obrovské nezaměstnanosti se podepisuje dopad hospodářské recese na trh práce a drastická úsporná opatření prováděná vládou, která souvisejí s mezinárodní finanční pomocí.

Řecko se tak se svou nezaměstnaností přibližuje doposud "vedoucímu" Španělsku, kde v červnu činila nezaměstnanost 24,6 procenta a je nejvyšší v rámci Evropské unie. Od roku 2007 se řecká nezaměstnanost téměř ztrojnásobila.

V červnu bylo bez práce přes 1,2 miliónu Řeků. Nejvíce řádí nezaměstnanost mezi mladými lidmi ve věku 15 až 24 let, kde dosáhla 55 procent. Pro srovnání, v roce 2008, kdy v Řecku začala recese, se jednalo o 20 procent.

Další růst se dá očekávat

Odhady hovoří o tom, že řecká ekonomika za propadla od vypuknutí recese zhruba o pětinu a zaniklo až 600 000 pracovních míst. Další nárůst nezaměstnanosti se dá očekávat v souvislosti s chystanými vládními škrty ve výši téměř 12 miliard eur pro roky 2013 až 2014.

Odbory varují, že by nezaměstnanost mohla přesáhnout dokonce 30procentní hranici.

V Česku nezaměstnanost za červenec vzrostla na 8,3 procenta z červnových 8,1 procenta. O práci se ucházelo přes 485 000 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám