Hlavní obsah

Stávka v Lufthanse paralyzuje tři letiště, neuskuteční se stovky letů

Berlín

Palubní personál největší německé letecké společnosti Lufthansa rozšířil stávku za mzdové požadavky na tři letiště v Německu. Od rána na osm hodin přerušil práci na berlínském letišti Tegel a ve Frankfurtu nad Mohanem. Od 13.00 do půlnoci omezení čekají také Mnichov. Odborový svaz UFO očekává, že jen v Berlíně a Frankfurtu protest postihne 400 letů, Lufthansa zatím zrušila zhruba polovinu tohoto počtu.

Článek

Palubní personál aerolinek stávkoval osm hodin už v pátek ve Frankfurtu. Tehdy vypadlo 190 letů a na zemi zůstalo 26 000 cestujících. Stejný počet letů Lufthansa zrušila na největším německém letišti i v úterý. V Berlíně se jich podle mluvčího společnosti neuskuteční 20.

Vedle vnitroněmeckých a kontinentálních letů odboráři svůj protest tentokrát rozšířili na dálkové trasy. Celkem podle mluvčího Lufthansy v úterý vypadne asi polovina letů na krátkých a středních vzdálenostech a zhruba třetina dálkových. Česka se dotkne zrušení čtyř spojů; dvou příletů a dvou odletů do Frankfurtu.

Boj o vyšší mzdy

Úterní protest zahájili odboráři v pět hodin ráno na berlínském Tegelu a o hodinu později ve Frankfurtu. Tyto stávky mají skončit ve 13.00 a ve 14.00 hodin. Na obou letištích se podle záběrů německých televizí tvořily už od rána u přepážek dlouhé fronty cestujících, kteří se snaží přerezervovat své lety nebo získat náhradní spojení.

UFO požaduje pro více než 18 000 letušek a stevardů zvýšení mezd o pět procent. Aerolinky nabídly 3,5 procenta. Odborářům se také nelíbí přesun zaměstnanců do partnerských leteckých společností za nižší plat, který je součástí úsporného programu aerolinek, a využívání smluv na dobu určitou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám