Hlavní obsah

Výroba klasických žárovek od září končí. Po 133 letech

– Praha • Aktualizováno

Od začátku září končí výroba klasických žárovek. Jejich éra začala 21. října 1879 a nyní po 133 letech nařízením Evropské komise o regulaci světelných zdrojů končí. Za čtyři roky skončí také prodej halogenových žárovek. Nahrazeny budou úspornějšími zdroji.

Petr Vacek symbolicky pohřbil klasickou žárovku u Národního divadla Video: Novinky

 
Článek

V posledních třech letech byly staženy z trhu klasické wolframové žárovky o výkonu 60, 75 a 100 Wattů, jako náhrada jsou nejčastěji nabízeny kompaktní a lineární zářivky, halogenové žárovky a světelné zdroje na bázi LED.

Regulace se nevztahuje na žárovky, které jsou již ve skladech nebo v obchodech, maloobchodníci je budou moci ještě doprodat. Jejich pořizování „do zásoby“ je ale podle odborníků zbytečné. V současné době totiž existují kvalitní a mnohem efektivnější náhrady.

Některé obchody letos zaznamenaly vyšší zájem o klasické žárovky, ale většinou se jimi nepředzásobily. Na ukončení distribuce se obchody ale připravují, a to například informačními plakáty, které budou zákazníky na tuto změnu upozorňovat.

Češi se v úsporných žárovkách moc nevyznají

Nedávný průzkum portálu esvetlo.cz ukázal na nízkou informovanost českých spotřebitelů o úsporných žárovkách. Z obalu zdroje drtivá většina nepozná, co určuje intenzitu (lumeny) a barvu světla (kelviny), což jsou základní veličiny pro výběr vhodného osvětlení.

Průměrná životnost LED a úsporné žárovky se razantně liší od žárovek klasických. Úsporná žárovka má životnost přibližně 8 až 10 tisíc hodin, LED žárovka 25 až 30 tisíc hodin, zato klasická žárovka pouze 1000 hodin. Podle výpočtů serveru ekolamp.cz může domácnost v případě kompletní výměny klasických zdrojů světla za kompaktní úsporné či LED žárovky ušetřit až 4000 korun za rok.

Nahrazování klasických starých žárovek na trhu jejich novými, ekologičtějšími alternativami by mělo ročně v celé EU ušetřit několik miliard eur. Kritici zavádění úsporných zářivek ale upozorňují, že kvůli své konstrukci časem ztrácejí světelný výkon a obsahují prudce jedovatou rtuť.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám