Hlavní obsah

Většina Čechů by dala práci načerno přednost před nezaměstnaností

Praha

I přes avizované tažení státu proti práci načerno by osm z deseti Čechů v případě potřeby neváhalo přijmout práci bez náležité smlouvy. Vyplývá to ze srpnového průzkumu uživatelů portálu Prace.cz.

Foto: Profimedia.cz

I přes nesporná rizika by většina Čechů práci načerno preferovala před nezaměstnaností.

Článek

Více než dvě třetiny dotázaných považují práci načerno za vhodné řešení, jednoznačně lepší než nezaměstnanost. Celkem 14 procent lidí by nelegální práci přijalo jen v nejvyšší nouzi a pouze dočasně. Devět procent lidí odmítá práci načerno z principiálních důvodů. Dalších šest procent má strach z tvrdých postihů v případě odhalení a zbylá čtyři procenta neví.

Z průzkumu vyplývá, že výrazná ochota podstupovat rizika a případné postihy spojené s nelegálním zaměstnáváním odráží současnou situaci na pracovním trhu. Jednou z příčin tohoto stavu je také nedostatečná podpora alternativních úvazků a tvorby nových pracovních míst ze strany státu.

Rizika pro všechny zúčastněné

Při nelegální práci člověk není chráněn pracovní smlouvou, nemá nárok na řádnou dovolenou ani nemocenskou a v případě odhalení mu hrozí postih až do 100 000 korun. Zaměstnavatel za něj navíc neodvádí příslušné odvody do státní pokladny, a může proto být potrestán až desetimiliónovou pokutou.

Podle zprávy ministerstva práce a sociálních věcí bylo v letošním prvním pololetí provedeno více než 95 000 kontrol zaměřených na nelegální práci, v jejichž důsledku bylo uloženo 1936 pokut v celkové výši 106,4 miliónu korun. [celá zpráva]

Anketa

Pokud byste byl(a) nezaměstnaný(á), vzal(a) byste práci načerno?
Ano
94,8 %
Ne
3,3 %
Nevím
1,9 %
Celkem hlasovalo 3842 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám