Hlavní obsah

Ceny benzínu i nafty jsou na nových rekordech, vyplatí se čerpat v Polsku

Novinky, pit
Praha
Aktualizováno

Na další nelichotivý rekord vystoupaly ceny pohonných hmot u tuzemských čerpacích stanic. Nejprodávanější benzín Natural 95 podražil o 13 haléřů na průměrných 38,17 Kč/l, o stejnou částku vzrostla cena nafty na 37,17 Kč/l. Vyplývá to z údajů společnosti CCS.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Benzín i nafta jsou v Česku rekordně drahé.

Článek

Za vysokými cenami benzínu i nafty stojí zdražování ropy na světových trzích. Situaci nepomáhá ani koruna, která ztrácí a k dolaru se pohybuje okolo 20korunové hranice.

„Sešlo se několik negativních faktorů, které vyhnaly ceny ropy vzhůru,“ sdělil pro Novinky analytik Jiří Šimek ze společnosti Citfin. Podle něj se jednalo o obavy z bouře Isaac, požár venezuelské rafinérie nebo přetrvávající napětí na Středním východě.

Foto: Jan kočvara , Novinky

vývoj cen benzínu 2010-2012

„Výrazně levněji lze z pohledu českého motoristy v současnosti tankovat především v Polsku, a to i díky razantnímu oslabení polského zlotého vůči koruně v posledním týdnu,“ uvedl pro Novinky analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta s tím, že na litru lze ušetřit zhruba od dvou do pěti korun.

Podle Nováka záleží samozřejmě na čerpací stanici a na vzdálenosti od hranic. „Vesměs platí, čím dále od hranice, tím levněji,“ doplnil.

Zdražování se dá čekat i nadále

Růst cen pohonných hmot by měl nyní krátkodobě ustat a lze očekávat i menší korekci cen. Střednědobý výhled však zůstává neměnný. „Ceny pohonných hmot by se měly šplhat i nadále k vyšším hodnotám a reagovat tak na rostoucí ceny ropy,“ varuje Novák.

O dalším směřování ceny ropy by měly více napovědět zářijové události, především postoj klíčových centrálních bank k měnové politice. V případě dalšího „tištění peněz“ nelze podle Nováka v případě pohonných hmot do konce letošního roku vyloučit ani útok na úroveň 40 Kč/l.

Nejdražší je Praha

Nejdražší benzín je k mání v metropoli Praze, kde dosahuje průměrné ceny 38,85 Kč/l. Naopak nejlevnější benzín mohou motoristé pořídit za 37,58 Kč/l v Ústeckém kraji.

Ceny benzínu se na některých čerpacích stanicích přehouply přes 40 Kč/l.

Podobně i nafta je nejdražší v Praze, kde stojí průměrných 37,80 Kč/l. Benzínky v Ústeckém kraji ji naopak nabízejí za 36,58 Kč/l.

Reklama

Výběr článků

Načítám