Hlavní obsah

Prodej lihovin v Česku klesá, může za to vyšší daň i černý trh

Novinky, pit
Praha

V prvním pololetí letošního roku došlo k meziročnímu poklesu prodeje lihovin o sedm procent. Podle Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL) pokračuje trend započatý v roce 2010, kdy byla zavedena vyšší spotřební daň. Nezanedbatelný je i vliv černého trhu, který může výrobcům lihovin ubírat až 20 procent prodejů.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„V roce 2010 se prodeje lihovin snížily o šest procent, v roce 2011 o čtyři procenta a v letošním prvním pololetí o sedm procent. Důvod vidíme především v necitlivém zvýšení spotřební daně, které vstoupilo v účinnost od 1. ledna 2010,“ uvedl Petr Pavlík, prezident UVDL a generální ředitel Stock Plzeň-Božkov.

Podle Pavlíka toto zvýšení nepřineslo státu ani vyšší výběr daně, ani nevedlo ke snížení konzumace lihovin a dalších alkoholických nápojů. Roční objem lihovin prodaných v Česku se pohybuje kolem 55 miliónu litrů.

V přepočtu na hlavu tak Češi konzumují přibližně stejný objem lihovin jako v Německu. To v Polsku nebo na Slovensku je spotřeba podstatně vyšší. Každý Slovák do sebe ročně dostane téměř tři litry čistého alkoholu z lihovin, v Polsku je to dokonce ještě o třetinu litru více.

Pokud jde o černý trh, tak poškozuje podle UVDL nejen stát, ale i výrobce a dovozce lihovin. Mezi navrhovaná opatření proti tomuto nešvaru patří například zákaz prodeje alkoholických nápojů na tržištích nebo omezení spotřebitelského balení na maximálně šest litrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám