Hlavní obsah

Německo zkoumá, jak by dopadl odchod Řecka z eurozóny

Berlín

Německé ministerstvo financí studuje možné ekonomické důsledky případného odchodu silně zadluženého Řecka z eurozóny a zkoumá, jak zabránit dominovému vlivu na ostatní členské státy eurozóny. Informoval o tom list Financial Times Deutschland s odvoláním na zdroje z ministerstva.

Foto: Blair Gable , Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

Německá kancléřka Angela Merkelová bude v pátek jednat o situaci v Řecku s tamním premiérem Antonisem Samarasem. Rozhodnutí vytvořit pracovní skupinu k prostudování možného odchodu Řecka z eurozóny podle listu naznačuje, že Merkelová chce být připravena na „negativní scénář“.

Merkelová tvrdí, že hodlá udržet Řecko v eurozóně, ačkoli v Německu roste netrpělivost kvůli neschopnosti Atén dodržet podmínky finanční pomoci, píše agentura Reuters.

Euro by se s tím vyrovnalo

„Pro euro by to nebyl problém,“ řekl podle agentury Reuters k případnému odchodu Řecka z eurozóny Volker Kauder, šéf frakce CDU/CSU kancléřky Merkelové ve Spolkovém sněmu. Zároveň jen několik hodin před schůzkou premiéra Samarase s kancléřkou Řekům vzkázal, že není možné znovu jednat o obsahu ani časovém harmonogramu řeckého plánu úspor.

Po páteční schůzce s Merkelovou čeká Samarase další důležité jednání v Paříži, kde se v sobotu sejde s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem. Řecký premiér se oba státníky patrně bude snažit přesvědčit, aby žádost Řecka získat více času na zavedení dohodnutých reforem podpořili.

Reklama

Výběr článků

Načítám