Hlavní obsah

Privatizované aerolinky Qantas jsou prvně ve ztrátě, ruší objednávku 35 dreamlinerů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Australské aerolinie Qantas ohlásily podle BBC svou první roční ztrátu od privatizace v roce 1995. Kvůli ztrátě 256 miliónů dolarů se rozhodly odstoupit od objednávek 35 strojů Boeing 787 Dreamliner. Také propustí 2800 zaměstnanců. Ztrátu zapříčinily vysoké ceny paliva a prodělek na mezinárodních linkách.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V australském fiskálním roce, který skončil 30. června, utrpěl Qantas ztrátu 256 miliónů dolarů. O rok dříve přitom vykázal zisk okolo 260 miliónů dolarů.

Největší dopad na zisky Qantasu měly rostoucí ztráty na mezinárodních linkách, které činily 450 miliónů. Důvodem je jak pokračující ekonomická krize a s ní související pokles zájmu o létání, tak skutečnost, že se Qantasu nedařilo čelit konkurenci, takže ztratil svůj podíl na mezinárodním trhu.

Výkonný ředitel Qantasu Alan Joyce v této souvislosti uvedl: „Největší výzvou je udržet Qantas mezinárodní.“

Ke ztrátě přispěly i rostoucí ceny leteckého petroleje. Za rok za něj aerolinky utratily 4,3 miliardy dolarů, cože je o 650 miliónů víc než v předchozím fiskálním roce. Podílela se na ní i stávka zaměstnanců, která Qantas připravila o 194 milióny.

Firma už zavádí opatření, které jí mají pomoci vyrovnat se se ztrátou. Ruší ztrátové linky. Míní též propustit 2800 zaměstnanců. Škrty by měly přinést úspory ve výši 300 miliónů dolarů ročně.

Ruší i objednávku na 35 Boeingů 787 Dreamliner v hodnotě 8,5 miliardy dolarů. Důvodem je, že nenastal očekávaný růst zájmu o služby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám