Hlavní obsah

Kontroly e-shopů dopadly katastrofálně, podle inspekce chybuje 81 procent z nich

Česká obchodní inspekce (ČOI) objevila závady u 81 procent internetových obchodů, které kontrolovala. Za první pololetí prošla 567 prodejen, závady objevila u 460 z nich. V polovině případů obchodníci užívali nekalé obchodní praktiky. Sama ČOI však upozornila, že se zaměřovala pouze na problémové firmy, na něž má například stížnosti od jejich zákazníků.

Foto: Profimedia.cz

Češi loni v internetových obchodech utratili 37 miliard korun.

Článek

Celkem uložili inspektoři 408 pokut v hodnotě 1,3 miliónu korun.

"Internetový prodej je způsob obchodování s velkým potenciálem rozvoje, a tím i významu, ale současně jde také o oblast, kde chybí některým provozovatelům jakékoliv právní povědomí o jejich povinnostech, a jejich zákazníci jsou velmi často poškozováni a kráceni na svých právech," uvedla ČOI ve zprávě.

V polovině případů prodávající užili nekalé obchodní praktiky, například neposkytli zákazníkovi zákonem stanovené informace, či poskytli zavádějící údaje ať už o své identitě, či podmínkách prodeje.

Ve třetině případů obchodníci porušili pravidlo informovat spotřebitele o podmínkách reklamace.

Popularita internetových obchodů v Česku stále rychle roste. Útraty Čechů v internetových obchodech (bez započítání služeb) loni podle odhadu Asociace pro elektronickou komerci vzrostly na rekordních 37 miliard korun, což je o čtyři miliardy více než v roce 2010. Hlavním důvodem využití internetových obchodů je nejen obvykle nižší cena zboží, ale také pohodlí a úspora času.

Reklama

Výběr článků

Načítám