Hlavní obsah

Nokia potřebuje hotovost, prodala stovky patentů za půl miliardy

– Helsinky

Finský výrobce mobilních telefonů Nokia prodá zhruba 500 patentů k technologii bezdrátového přenosu. Za zhruba 22 miliónů dolarů (asi 450 miliónů Kč) je od ní koupí americká společnost Vringo. Nokia se také zbaví softwarové součásti Qt, kterou převezme další finská společnost Digia. Kolik Digia zaplatí, ale Nokia nesdělila. Podle analytiků to ale asi bude jen zlomek ze 150 miliónů dolarů, které Nokia za firmu v roce 2008 zaplatila.

Foto: Jukka Toyli, Reuters

Nokia se snaží udržet v tvrdém konkurenčním boji.

Článek

Vringo zaplatí za patenty hotově a pokud by se ukázalo, že patenty firmě v budoucnu zajistí vyšší výnosy než dohodnutých 22 miliónů dolarů, Nokia má nárok asi na 35 procent z dodatečného příjmu. Peníze mají Nokii pomoci řešit rychlý úbytek provozní hotovosti.

Nokia už delší dobu zápasí o přežití, neboť se jí nepodařilo prorazit na trhu smartphonů. Tomu kralují firmy Apple a Samsung Electronics, které mezi sebou tvrdě soupeří. Mimo jiné se vzájemně obviňují z krádeže patentů a jejich sporem se zabývají soudy ve více zemích. Nokia nedávno přišla o prvenství na trhu klasických mobilních telefonů, kde ji rovněž předstihl Samsung.

Finský výrobce loni uzavřel dohodu o spolupráci s Microsoftem a do svých mobilních telefonů chce instalovat pouze operační systém Windows Phone od této americké společnosti. Dosavadní prodejní výsledky ale podle agentury Reuters pro Nokii nevyznívají nijak dobře. Aby Nokia zastavila ztráty, přistoupila v červnu k rozsáhlému programu restrukturalizace. Ten počítá i s tím, že firma propustí až 10.000 zaměstnanců a zbaví se součástí, které pro ni nejsou klíčové.

Přestože se Nokia zbaví mnoha patentů, bude ve svém oboru pořád ještě patřit k firmám s největším patentovým portfoliem k technologii bezdrátového přenosu. Akcie firmy proto na oznámení reagovaly růstem až o devět procent, než uzavřely na 2,28 eura se ziskem 7,04 procenta. I tak ale zůstávají v blízkosti historického minima. Před deseti lety, když byla Nokia na vrcholu, se její akcie prodávaly i za 50 eur.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám