Hlavní obsah

Tonoucí plzeňské ocelárny má zachránit nový vlastník

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

O zadluženou a už několik týdnů prakticky nevyrábějící plzeňskou firmu Pilsen Steel, tedy bývalé škodovácké hutě a kovárny s více než devíti sty zaměstnanci, se zajímá strategický partner. Ocelárnám se navíc podařilo zažehnat akutní hrozbu konkursu.

Foto: Ivan Blažek , Právo

Podobný pohled teď v plzeňských kovárnách neuvidíte. Kdysi slavná továrna stojí.

Článek

Krajský soud v Plzni dal při úterním insolvenčním řízení podniku čtrnáctidenní lhůtu na podání zprávy, jak se mimosoudně vypořádává s věřiteli. Na společnost navíc dohlídne předběžný insolvenční správce – ten by měl zjistit a zajistit její majetek a dohlédnout, aby nebyli zvýhodňováni někteří věřitelé.

Rozhodne se v Rusku

O zmíněné kroky požádala sama firma. „Formální prohlášení úpadku by znamenalo větší ztrátu než mimosoudní řešení. Byla by pak třeba delší doba na rozběhnutí podniku,“ prohlásil právní zástupce společnosti Petr Kališ. Do insolvenčního řízení se přihlásilo jednadvacet věřitelů, který na nezaplacených úvěrech a fakturách nárokují přes sto miliónů korun. „Velkou většinu pohledávek nezpochybňujeme,“ uvedl Kališ.

Z jeho řeči vyplynulo, že se ale jedná jen o pouhé „drobné“. Rozhodující věřitelé jsou v Rusku – jde o skupinu OMZ, která ocelárny prodala současnému vlastníkovi, ruskému podnikateli Igoru Šamisovi, a jednu z velkých ruských bank – Vněšekonombanku. „Na jejich postoji bude záviset vývoj hospodářské situace podniku,“ zdůraznil Kališ.

Tajemný investor

Záchranu by měl přinést vstup strategického partnera. To, že se s ním jedná, potvrdil i Tomáš Egermajer, pověřený generální ředitel Pilsen Steel. O koho jde, vedení firmy tají, i u soudu se mluvilo jen o jakémsi tajemném investorovi X. Už dřív se objevili informace jak o zmíněné skupině OMZ, tak i o Siemensu, slovenských Železárnách Podbrezová či o kanadské nebo indické firmě.

Nyní se podle informací Práva mezi zaměstnanci podniku spekuluje o tom, že jde o českou společnost, údajně spojenou s bývalým šéfem gigantu ČEZ Martinem Romanem.

Mzda zatím chodí

Velká většina pracovníků je doma, zatím na sto procentech platu. Mzdu doposud dostávají pouze s mírným zpožděním. Dělá se však jen na téměř hotových výrobcích, například na velkých klikových hřídelích, jinak kvůli minimálním dodávkám energií řada strojů stojí. Například ČEZ požaduje za obnovení plných dodávek elektřiny přes 440 000 eur (asi 11 miliónů korun), která mu firma údajně dluží. „Jinak zakázky máme v dostatečném objemu,“ uvedl Egermajer.

Uzavření oceláren by znamenalo pohromu pro většinu často úzce specializovaných zaměstnanců i pro řadu lidí z firem, které jsou na Pilsen Steel navázané. „Byl by to obrovský problém,“ řekl Právu Tomáš Moravec z plzeňského úřadu práce. „Vůbec nedokáži odhadnout, jak rychle by pracovní trh takovýto objem uchazečů vstřebal,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám