Hlavní obsah

Návrat Němců k marce by zemi výrazně uškodil, tvrdí tamní ekonom

– Berlín

Případný návrat Německa od eura k marce by měl pro nejsilnější evropskou ekonomiku dramatické následky. V pondělním vydání deníku Die Welt to uvedl Michael Heise, hlavní ekonom největší evropské pojišťovny Allianz. O rozpadu eurozóny se spekuluje v souvislosti s dluhovými problémy některých jejích členských států.

Foto: Profimedia.cz

Návrat k marce by Německu mnoho radosti nezpůsobil.

Článek

Podle Heise by rozpad měnové unie vyvolal větší šok než krize po pádu investiční banky Lehman Brothers. S případným znovuzavedením marky ekonom očekává zvýšení cen o 15 až 20 procent, což by zdražilo i německé výrobky v zahraničí. „To by s sebou přineslo během jednoho roku ztráty exportu až o 20 procent,“ domnívá se Heise.

Němci by se podle něj museli připravit na to, že přijdou o podstatnou část svého současného blahobytu a že ubydou pracovní místa. Do čtyř až pěti let po případném rozpadu eurozóny Heise předpokládá pokles produkce německého hospodářství až o 25 procent.

Varování Allianz před návratem k marce přišlo v době, kdy kvůli pokračující dluhové krizi v eurozóně po něm volá stále více Němců. Podle posledního průzkumu z počátku června chce staré platidlo zpět 55 procent obyvatel Spolkové republiky, což je o devět procentních bodů víc než na podzim. Skoro tři čtvrtiny Němců jsou nicméně přesvědčeny, že euro nynější krizi přežije a bude existovat ještě minimálně několik let.

Němci stále více pochybují

Podle dalšího průzkumu společnosti YouGov pouze třetina Němců stále věří, že kancléřka Angela Merkelová činí správná rozhodnutí v souvislosti s řešením dluhové krize v eurozóně. Za Merkelovou stojí 33 procent Němců, proti je pak celých 48 procent. Navíc 44 procent Němců se obává o své úspory.

Situaci dramatizuje i fakt, že mezinárodní ratingová agentura Moody’s minulý týden zhoršila kvůli nejistotám s vývojem v eurozóně výhled ratingu Německa, Nizozemska a Lucemburka ze stabilního na negativní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám