Hlavní obsah

Za vyšší zadluženost Evropy mohou i horší ratingy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prudké snižování úvěrového hodnocení evropských zemí ratingovými agenturami po příchodu dluhové krize vedlo k růstu zadluženosti eurozóny. Vyplývá to podle agentury Reuters ze studie ekonomů univerzity v St. Gallenu.

Foto: Profimedia.cz

Část řeckého politického spektra žádá odchod od eura.

Článek

"Řada zemí eurozóny byla hodnocena jiným způsobem než před finanční krizí," řekl agentuře Reuters jeden z autorů studie, profesor ekonomie Manfred Gärtner.

Portugalsko, Irsko a Řecko, tedy země, jež byly nuceny požádat o mezinárodní finanční pomoc, byly podle studie ohodnoceny v průměru o více než dva stupně nižším ratingem, než by získaly v době před příchodem krize.

Gärtner upozornil, že například Irsku by byl podle dřívějších standardů rating kvůli rozpočtovému deficitu a dluhovým problémům snížen o 1,5 stupně. "Ve skutečnosti činilo zhoršení sedm stupňů. Takovéto snížení ratingu by dostalo do hlubokých problémů každou zemi," dodal.

Vlády by se podle autorů studie měly podrobněji zabývat situací na dluhopisových trzích a pozorně prozkoumat "motivace, závislosti a konflikty zájmů u klíčových hráčů na těchto trzích".

Ratingy nejsou všechno

Ratingové agentury Standard & Poor's a Moody's výsledky této studie odmítly. Podle S má studie "zásadní chyby" v metodologii i v závěrech. "Jak jsme během historie eura viděli, ratingy jsou pouze jedním z mnoha faktorů ovlivňujících chování trhu," upozornila S "Ratingy zemí ke krizi nepřispěly," dodala Moody's.

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble v rozhovoru pro list Welt am Sonntag uvedl, že ratingové agentury už pro trhy nejsou příliš důležité. Reagoval tak na nedávné rozhodnutí agentury Moody's zhoršit výhled ratingu pro Německo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám