Hlavní obsah

Snižování deficitu veřejných financí nepůjde tak rychle, přiznala vláda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vláda bude snižovat deficit veřejných financí do roku 2015 pomalejším tempem, než dosud plánovala. Ještě v dubnu počítala s jeho snížením do roku 2015 na 0,9 procenta hrubého domácího produktu (HDP), podle nových odhadů by měl ale klesnout jen na 1,6 procenta. Vyplývá to z materiálu, který ve čtvrtek kabinet projednal.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) na zasedání kabinetu

Článek

Ministerstvo financí s upravenou prognózou počítá už pro letošek, kdy svůj odhad zhoršilo ze tří procent na 3,2 procenta HDP.

Podle původního plánu kalkulovalo ministerstvo financí pro rok 2013 s deficitem 2,9 procenta HDP a pro rok 2014 s 1,9 procenta HDP. Na rok 2015 byl stanoven cíl 0,9 procenta HDP a vyrovnané mělo být hospodaření vládního sektoru v roce 2016.

Nyní počítá MF s deficitem 3,2 procenta HDP letos, příští rok s 2,9 procenta, v roce 2014 s 2,5 procenta a v roce 2015 s 1,6 procenta HDP.

Deficit veřejných financí se počítá z rozdílu příjmů a výdajů ministerstev a dalších státních úřadů, měst a obcí, vybraných příspěvkových organizací, státních i jiných mimorozpočtových fondů.

Reklama

Výběr článků

Načítám