Hlavní obsah

Problémy s registracemi dělají vrásky i prodejcům aut

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zákazníci začali kvůli problémům registru vozidel v červenci váhat s nákupem aut. Dovozcům navíc začínají chybět statistiky o prodejích, podle kterých například vyhodnocují své obchodní aktivity. Uvedl to člen výkonného výboru Svazu dovozců automobilů a generální ředitel Kia Motors Czech Vít Pěkný.

Foto: Josef Vostárek , ČTK

Centrální registr vozidel se potýkal s problémy.

Článek

Registrace vozidel mají problémy od minulého týdne, kdy ministerstvo dopravy spustilo nový počítačový systém centrálního registru. Na úřadech se od té doby tvoří dlouhé fronty.

Mnozí zákazníci podle Pěkného s koupí vozu nepospíchají. Ti, kteří chtěli mít jistotu, svůj nový vůz si pořídili a zaregistrovali již v červnu. Dovozci po převodu registru z ministerstva vnitra na ministerstvo dopravy navíc přišli o možnost sledovat, jak se průběžně vyvíjí trh s automobily.

Otázkou podle Pěkného zůstává dostupnost dat po uzavření července, kdy je velmi pravděpodobné, že údaje z trhu nebudou k dispozici vůbec. „Evropské centrále bude jistě informace o tom, že údaje nejsou k dispozici, připadat jako hloupá výmluva a nepřispěje k dobré pověsti jak naší společnosti, tak ČR,“ podotkl.

Automobilky se obávají i toho, v jaké podobě nakonec budou data o registracích dostávat a zda budou navazovat na dosavadní údaje. Dosud statistiky pravidelně zveřejňovaly na stránkách svazu dovozců a zároveň byly údaje podkladem pro evropské statistiky ACEA.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám