Hlavní obsah

Sicílie je na prahu bankrotu

Řím

Italský premiér Mario Monti v úterý varoval, že pětimiliónové Sicílii hrozí bankrot. Podle něj se finanční situace italského ostrova zhoršila natolik, že je otázkou, zda je možné Sicílii ještě pomoci. Monti proto očekává, že sicilský guvernér Raffaele Lombardo složí do konce měsíce funkci, jak slíbil.

Foto: Sebastien Pirlet , Reuters

Italský premiér Mario Monti na summitu EU

Článek

Monti podle agentury Reuters uvedl, že má vážné obavy, že by ostrov mohl skončit v platební neschopnosti.

Premiér už napsal Lombardovi dopis a žádá jej, aby potvrdil, že do konce měsíce podá rezignaci. Záměr odstoupit z funkce dal Lombardo veřejně najevo už dříve.

"Řešení, o kterých se dá uvažovat a která předpokládají intervenci ze strany vlády, nemohou přehlížet stav správy na regionální úrovni. Naopak se od něj musí odvíjet, abychom zapojili ty nejefektivnější a nejvhodnější nástroje," řekl Monti.

Lombardo čelí obvinění, že je spojen s mafií, podezírají ho ze spolupráce s Vincenzem Aiellem, což je prominentní člen mocného klanu Santapaola, který má sídlo v Catanii na východě ostrova. Aiello byl v roce 2010 zatčen a obviněn ze spolupráce s mafií. Lombardo nicméně obvinění ze spolupráce s mafií odmítá.

Prokuratura v dubnu požádala o vydání Lombarda i jeho bratra Angela, který je poslancem za politickou stranu Hnutí za autonomii. Tu vede právě jeho bratr Raffaele.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám