Hlavní obsah

V Česku jsou nejdostupnější potraviny ve střední a východní Evropě

– Praha • Aktualizováno
Novinky, pit

V žebříčku FSI (Food Security Index), který sleduje na základě řady parametrů dostupnost kvalitních potravin ve 105 zemích světa, skončila Česká republika na 23. místě. Jde o nejlepší umístění ze zemí střední a východní Evropy. Informovala o tom společnost DuPont, která žebříček sponzorovala. Na prvním místě se umístily Spojené státy americké, na posledním místě pak Demokratická republika Kongo.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Podle žebříčku FSI se ukazuje, že zabezpečení dostatku kvalitní potravy není zatím klíčovým problémem České republiky,“ uvedla Soňa Krausová, ředitelka společnosti DuPont v České republice.

Pokud jde o další státy střední a východní Evropy, tak například Polsko skončilo na 24. místě, Maďarsko na 25. místě, Slovensko na 27. místě, Rusko na 29. místě, Rumunsko na 38. místě, Bělorusko na 43. místě, Ukrajina na 44. místě a Bulharsko na 46. místě.

Z dalších zemí lze připomenout například Kanadu na 8. místě, Austrálii na 14. místě, Řecko na 18. místě, Brazílii na 31. místě, Čínu na 39. místě nebo Indii na 66. místě.

Pozici České republiky pozitivně ovlivnil zejména mizivý počet obyvatel žijících pod hranicí chudoby, což je méně než dva dolary na den. Dále pak dostupnost programů zabezpečujících dostatek potravy, přístup k financování v oblasti zemědělství, dodržování výživových standardů nebo bezpečnost potravin.

Mírně pod celosvětovým průměrem je naopak ukazatel volatility v zemědělství, který bere v potaz odchylky ročních výnosů v zemědělství mezi lety 1990 a 2010, a ukazatel politické stability, jehož index je v případě České republiky devět procent pod celosvětovým průměrem.

Žebříček FSI
1.USA
2.Dánsko
3.Norsko
4.Francie
5.Nizozemsko
6.Rakousko
7.Švýcarsko
8.Kanada
9.Finsko
10.Německo
23.Česká republika
104.Čad
105.Demokratická republika Kongo
Zdroj: Global Food Security Index

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám