Hlavní obsah

Řecko mělo privatizovat jako divé, letos ale prodá jen loterii a jeden dům

Řecko si na letošní rok naplánovalo, že prodá několik velkých firem. Prodej státního majetku byl jednou z podmínek, za nichž dostalo pomoc od eurozóny. Nyní vláda přiznala, že to s prodejem nebude tak horké. Na letošní rok naplánovaly Atény prodej sázkové společnosti OPAP a jednu budovu v hlavním městě.

Foto: John Kolesidis, Reuters

Zavřeno navždy, hlásá nápis na stažené roletě obchodu v centru Atén.

Článek

Země měl původně prodat majetek za tři miliardy eur (asi 76 miliard korun). Takto ale získá mnohem méně.

"Letos můžeme finančně dokončit jen dva projekty; státní loterii a společnost IPC," řekl šéf privatizační agentury Kostas Mitropulos. Zpoždění vysvětlil administrativními překážkami, blíže je ale nespecifikoval.

Společnost IPC vlastní budovu, která byla v roce 2004, kdy Řecko hostilo olympijské hry, tiskovým střediskem.

Atény si přitom na letošek naplánovaly privatizaci několika obchodních firem. Je mezi nimi například plynárenská společnost DEPA, provozovatel sítě plynovodů DESFA či energetická společnost Hellenic Petroleum. Příští rok už by Řecko mělo přistoupit k prodeji velkých podniků, jako je elektrárenská společnost DEI, vodárenská EYDAP nebo poštovní ELTA. V plánu je i prodej železnice, letiště či nemocnic.

Nová řecká vláda pod vedením konzervativců slíbila, že se na privatizaci zaměří. Připouští ale, že kvůli opakovaným volbám dochází ke zpoždění. Země chce do roku 2015 získat z privatizace kolem 19 miliard eur (asi 482 miliard Kč), na čemž se s mezinárodními věřiteli dohodla v rámci čerpání druhého záchranného programu.

Celkem by měla privatizace Řecku přinést až 50 miliard eur (asi 1,3 biliónů korun) Privatizace je stěžejní součástí programu nové vlády Antonise Samarase, která obdržela v neděli důvěru parlamentu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám