Hlavní obsah

Dovoz poprvé za dva a půl roku klesl

Zahraniční obchod skončil v květnu přebytkem 23,1 miliardy korun, což bylo meziročně více o 9,6 miliardy korun. Vývoz podle předběžných údajů vzrostl o 2,8 procenta a dovoz klesl o 1,1 procenta. Pokles dovozu statistici zaznamenali poprvé od prosince 2009. Oznámil to v pondělí Český statistický úřad.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Přebytek v květnu meziročně vzrostl zejména u strojů a dopravních prostředků o 3,5 miliardy korun, u průmyslového spotřebního zboží o 2,1 miliardy korun a u polotovarů a materiálů o dvě miliardy korun. Snížení schodku statistici zaznamenali například u potravin či minerálních paliv. Prohloubení deficitu v květnu vykázaly pouze chemické výrobky.

Celkový vývoz strojů a dopravních prostředků v květnu meziročně vzrostl o tři procenta, tedy o čtyři miliardy korun. Přírůstek zaznamenaly především silniční vozidla a výpočetní technika. Klesl vývoz telekomunikačních zařízení.

Naopak celkový dovoz strojů a dopravních prostředků v květnu meziročně vzrostl o 0,5 procenta, což odpovídá půl miliardě korun. Zvýšil se hlavně dovoz strojů a zařízení k výrobě energie a silničních vozidel. Pokles byl zaznamenán u dovozu telekomunikačních zařízení a elektrických přístrojů a spotřebičů.

Dovoz ropy se snížil v hodnotovém vyjádření o 0,3 procenta a v naturálním vyjádření o 13,5 procenta. Dovoz zemního plynu byl v hodnotovém vyjádření o 16 procent vyšší a v naturálním vyjádření klesl o 10,2 procenta.

V lednu až květnu vzrostl vývoz o 8,8 procenta a dovoz o 3,9 procenta. Přebytek obchodní bilance v tomto období činil 141,6 miliardy korun, což představovalo meziroční zvýšení o 60,4 miliardy korun. Přebytek se zvýšil zejména u strojů a dopravních prostředků o 43,6 miliardy korun a polotovarů a materiálů o 10,7 miliardy korun. Prohloubil se naopak schodek obchodu s minerálními palivy o 4,3 miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám