Hlavní obsah

V Římě demonstruje 100 tisíc lidí proti reformám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

V centru italské metropole demonstruje přes sto tisíc lidí, kteří chtějí vládu Maria Montiho přimět k razantnějšímu boji s nezaměstnaností, k přijetí prorůstových opatření a ke spravedlivějšímu rozložení daňové zátěže.

Foto: Tony Gentile , Reuters

Demonstrovalo se proti vládě premiéra Montiho

Článek

Na akci, kterou svolaly odborové svazy CGIL, CISL a UIL, se sjeli lidé z celé země. Sami odboráři odhadují, že jich může být až 200 000.

K hlavním požadavkům odborářů patří to, aby úřednická vláda při zavádění daňové reformy postupovala "sociálně citlivě" a aby se více soustředila na boj s neplatiči daní.

"Skutečná změna, kterou země potřebuje, se tu neodehrává," řekla šéfka CGIL Susanna Camussová.

Montiho vláda v pátek předložila plán na podporu ekonomického růstu, který má doplnit dosavadní jednostranně úsporná opatření. I v něm se ale soustředila hlavně na omezování státních výdajů, například prostřednictvím propuštění zaměstnanců nebo prodeje státem vlastněných společností.

Pro klíčovou prorůstovou reformu, liberalizaci trhu práce, ale kabinet zatím nenašel dostatečnou podporu v parlamentu. Návrh předpokládá zmírnění podmínek propouštění, které platí pro firmy s více než 15 zaměstnanci a které jsou hlavní příčinou ochromeného trhu práce.

Reklama

Výběr článků

Načítám