Hlavní obsah

Není pečivo jako pečivo. Dopékané se má odlišit od čerstvého

Praha

Ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) minulý týden podepsal vyhlášku upravující značení pekárenských výrobků. Na jejím základě bude muset být pečivo, které je v obchodech dopékáno ze zmražených polotovarů, odlišeno od čerstvého. Bendl to v pondělí řekl na Žofínském fóru o aktuálních problémech zemědělství a potravinářství.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pojem "čerstvý" tak budou moci nést jen chléb a pečivo, jejichž výroba nebyla před dokončením přerušena zmrazením nebo jinou technologickou úpravou vedoucí k prodloužení trvanlivosti a které je nabízeno k prodeji nejpozději do 24 hodin po upečení.

Především obchodní řetězce často prodávané pečivo rozpékají ze zmrazených výrobků nebo dopékají ze zamrazených polotovarů, značit to však nemusejí. Nyní bude muset být toto pečivo označeno údajem "rozpečeno". Obchodníci již dříve návrh vyhlášky, která vznikla ve spolupráci s Potravinářskou komorou a Podnikatelským svazem pekařů a cukrářů, kritizovali.

Vyhláška se nezdá obchodníkům

Podle dřívějšího vyjádření Svazu obchodu a cestovního ruchu nový předpis zkomplikuje orientaci spotřebitelů i život obchodníků. Navíc prý poškodí tuzemské výrobce, kteří dodávají obchodům zhruba tři čtvrtiny rozpékaného pečiva prodávaného v Česku.

Jedním z argumentů iniciátorů vyhlášky byly rostoucí dovozy pečiva k rozpékání ze zahraničí, hlavně z Polska a Francie. Obchodníci však tvrdí, že tento stav se v posledních letech změnil a zhruba 75 procent polotovarů nyní dodávají maloobchodu domácí výrobci, například firmy ProFrost, Nowaco, Vamix či United Bakeries.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám