Hlavní obsah

Koruna je k euru i k dolaru nejslabší za čtyři měsíce

Novinky, pit
Praha

Česká měna v úterý odpoledne oslabila k euru i dolaru na čtyřměsíční minima. Před čtvrtou hodinou se proti pondělku obchodovala k euru o 19 haléřů níž na 25,61 Kč/EUR, k dolaru spadla o 22 haléřů na 20,02 Kč/USD. Uvedl to server Patria Online.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„První ranou pro českou korunu bylo zveřejnění prvního odhadu růstu HDP za letošní první čtvrtletí,“ připomněl analytik Miroslav Frayer z Komerční banky. Oproti očekávanému nepatrnému růstu se totiž ekonomika propadla hlouběji do recese, když poklesla o mezičtvrtletně o jedno procento. [celá zpráva]

Výsledek je podle Frayera překvapivý i z pohledu vývoje u našich dvou nejvýznamnějších obchodních partnerů. „Německo mile překvapilo růstem o 0,5 procenta, Slovensko rostlo dokonce 0,8procentním tempem,“ připomněl analytik.

V souvislosti s nečekaným propadem tuzemské ekonomiky uvedl viceguvernér České národní banky Mojmír Hampl, že by bylo dobré přistoupit k debatě o dalším snížení úrokových sazeb.

Výprodej české koruny umocnila také zpráva o vyhlášení nových parlamentních voleb v Řecku, která na globálních trzích snížila chuť investorů po rizikovějších aktivech. „V průběhu dne tak neoslabila jen koruna, ale i ostatní regionální měny,“ dodal Frayer.

Reklama

Výběr článků

Načítám