Hlavní obsah

Česká ekonomika ztrácela dech skoro nejvíc z Evropské unie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Vývoj české ekonomiky v prvních třech měsících letoška byl druhý nejhorší mezi 19 státy Evropské unie, u nichž statistický úřad Eurostat představil údaje o hrubém domácím produktu (HDP). Hůře než ČR, kde došlo k mezičtvrtletnímu propadu o jedno procento, na tom bylo jen Maďarsko, kde HDP spadl o 1,3 procenta. U osmi zemí EU, mezi nimiž je i zadlužené Řecko, však Eurostat data neuvedl.

Foto: Profimedia.cz

Evropa potřebuje strategii vytváření pracovních míst.

Článek

Podle evropských statistiků hospodářství celé Evropské unie i eurozóny v prvních třech měsících roku mezičtvrtletně stagnovalo.

To, že se eurozóna vyhnula recesi, do značné míry souvisí s tím, jak se dařilo Německu. Největší evropská ekonomika v prvních třech měsících rostla hlavně díky vývozu rychleji, než se čekalo.

Německá lokomotiva má zatím páru

Německý HDP se ve srovnání s předchozími třemi měsíci zvýšil o 0,5 procenta po poklesu o 0,2 procenta ve čtvrtém čtvrtletí. Meziročně tempo růstu zrychlilo na 1,7 procenta z 1,5 procenta v posledních třech měsících loňského roku.

HDP v Evropě

„Německo táhne celý blok (eurozónu), ale to neznamená, že budeme mít nějaký silný skok," řekl Mads Koefoed ze Saxo Bank agentuře Reuters. Úsporná opatření v Evropě totiž podle něj pokračují a navíc jihoevropské země nadále bojují s vážnými hospodářskými a dluhovými problémy.

U Řecka data schází

Dá se čekat, že právě třeba Řecko by na tom mohlo být v tomto směru také hůře než ČR, neboť meziročně u něj Eurostat hlásí v prvním čtvrtletí propad o 6,2 procenta. Mezičtvrtletní data u něj i dalších sedmi zemí ale chybí.

Česká ekonomika v prvních třech měsících letoška propadla o jedno procento i v meziročním srovnání. V tomto směru jde pak o sedmý nejhorší výsledek mezi 20 státy, u nichž jsou údaje dostupné.

Kromě zmiňovaného Řecka větší pokles byl zaznamenán i v Itálii, na Kypru, v Nizozemsku, v Portugalsku a z nečlenských zemí eurozóny v Maďarsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám