Hlavní obsah

Druhý blok Temelína čeká výměna paliva

Právo, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Temelín

Druhý blok Jaderné elektrárny Temelín (JETE) čeká od soboty výměna paliva. Právo o tom v pátek informoval mluvčí JETE Marek Sviták.

Foto: Novinky

Jaderná elektrárna Temelín

Článek

„Dnes ve 21 hodin přestane druhý blok vyrábět elektřinu a zahájí pravidelnou odstávku pro výměnu paliva v reaktoru. Ta začne v sobotu a je plánována na 51 dní. Během odstávky bude v reaktoru vyměněno 42 palivových souborů, tedy čtvrtina ze 163,“ konstatoval Sviták.

Dodal, že 38 použitých palivových souborů bude uloženo do dvou kontejnerů CASTOR a převezeno do skladu použitého paliva v areálu elektrárny. Zaplní šestou a sedmou skladovací pozici z celkové kapacity skladu 152 kontejnerů, což je kapacita na 30 let při provozu dvou bloků elektrárny.

Po loňské záměně lineárních krokových pohonů na prvním bloku čeká stejná modernizace i druhý blok. „Důvodem je ukončení jejich projektové životnosti. Nové mají životnost 40 let. Během odstávky dojde i k výměně rotoru generátoru. Současný poputuje do Plzně k provedení generální revize a místo něj bude použit náhradní. Roční kontrolou projdou nízkotlaké díly turbíny,“ shrnul harmonogram odstávky druhého bloku Sviták.

Ta zahrnuje celkem 10 000 činností, na jejichž realizaci se bude podílet více než 600 pracovníků z padesáti dodavatelských firem a téměř 400 pracovníků ČEZ.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám