Hlavní obsah

České dráhy loni skončily v zisku půl miliardy korun, hlavně kvůli rozprodeji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

České dráhy (ČD) v loňském roce dosáhly zisku 491,2 miliónu korun. Jde tak o zlepšení, neboť v roce 2010 se potácely ve ztrátě 980,7 miliónu korun. Vyplývá to z loňské výroční zprávy ČD. Vliv na plusový výsledek měl prodej nejrůznějšího majetku.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Z údajů ve výroční zprávě vyplývá, že se na pozitivním výsledku skupiny podílel především prodej řízení provozu Správě železniční dopravní cesty, na níž České dráhy vydělaly 256 miliónů korun, a prodej dalšího majetku. Správa majetku tak vykázala zisk 488 miliónů korun a ostatní činnosti byly v plusu 233 miliónů korun.

Provozní výnosy skupiny loni dosáhly 37,65 miliardy korun a proti předchozímu roku stouply o 1,9 miliardy korun. Z toho tržby z hlavní činnosti zaznamenaly nárůst o 1,3 miliardy korun, tedy meziročně o 3,9 procenta. Provozní zisk (EBITDA) dosáhl 6,7 miliardy korun a meziročně vzrostl o dvě miliardy korun, tedy o více než 43 procent.

Osobní i nákladní doprava ztrátové

Osobní doprava loni vykázala ztrátu 583 miliónů korun, když v roce 2010 činila ztráta tohoto segmentu osm miliónů korun. Loňská ztráta nákladní dopravy byla 72 miliónů korun. Předloňská ztráta nákladní dopravy ČD představovala 427 miliónů korun.

Osobní i nákladní doprava byly ztrátové, přestože zvýšily své tržby. Tržby v nákladní dopravě vzrostly o 280 miliónů na 14,38 miliardy, v osobní dopravě se zvýšily o 322 miliónů na 19,2 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám