Hlavní obsah

Poslední zhasne. V Německu zmizela za 10 let čtvrtina hospod, i kvůli Facebooku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Tradiční hospody v Německu pomalu mizí. Od roku 2001 jich podle statistiků skončilo téměř 12 000, což je skoro každá čtvrtá. Výjimku představuje turisty vyhledávaný Berlín, kde se naopak počet výčepů a náleven ve stejném období zdvojnásobil.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Důvody spočívají v úbytku obyvatel na venkově, větší mobilitě, změnách v pracovním chování a trávení volného času nebo v konkurenci spolkových kluboven, jak připomněl kulturní geograf Florian Kohnle z univerzity v Eichstättu-Ingolstadtu.

Kohnle varoval, že tento trend může mít negativní vliv na vývoj společnosti. "S hostincem mizí z obcí zařízení s vysokou sociální a kulturní hodnotou," upozornil. Některé spolkové země proti tomu už podnikají kroky a připravily zákony na podporu obecních hospod.

Expert na problematiku volnočasových aktiv Horst Opaschowski vidí příčinu v sociálních sítích. "Místo toho, aby se lidé sešli v hospodě, odehrává se dnes klasický pokec na Facebooku," řekl deníku Welt Kompakt.

Úbytek postihl i Bavorsko

Zatímco před 11 lety němečtí statistici evidovali po celé zemi okolo 48 000 lokálů, na konci desetiletí jich bylo kolem 36 000. Největší úbytek zaznamenal severoněmecký Hamburk, kde zavřela téměř polovina hospod.

Ty ubývají také v malých městech a na vesnicích. Například v Bavorsku, které je v Německu neodmyslitelně spojeno s pivem a jeho popíjením na pivních zahrádkách, není hospoda už v 500 z 2200 tamních obcí.

Na vzestupu rychlá občerstvení

Ve větších městech se výčepy podle Německého svazu hotelů a restaurací (DEHOGA) zase potýkají s rostoucí konkurencí maloobchodu a čerpacích stanic. Na významu rovněž nabývá takzvaná systémová gastronomie, tedy řetězce.

V Německu neubývá podle statistik jen klasických hospod, ale i restaurací. Jejich počet klesl z 88 000 v roce 2006 na téměř 79 000 v roce 2010. Stabilní zůstává počet hotelů, penzionů a kaváren. Přibylo provozoven rychlého občerstvení.

V ČR čísla nejsou

Podobné srovnání nejde v ČR bohužel nyní udělat. "Zhruba jednou za deset let se provádí sčítání restaurací. Mělo být loni, ale kvůli nedostatku finančních prostředků jsme je nemohli uskutečnit," uvedl pro Novinky Tomáš Chrámecký z odboru vnějších komunikací ČSÚ.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám