Hlavní obsah

Hašek: Situaci kolem drahých vajec zneužily obchodní řetězce

Novinky, rei

Za vysoké ceny vajec v České republice mohou především obchodní řetězce, které nasazují vysoké marže. V nedělním pořadu Partie v TV Prima family to prohlásil stínový ministr zemědělství a jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD).

Foto: Petr Horník, Právo

Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) s ministrem zemědělství Petrem Bendlem (ODS)

Článek

„Ty různé faktory se sešly nešťastně v čase a navíc v době před Velikonocemi,“ řekl Hašek a dodal, že problém se ale podle jeho názoru týká hlavně řetězců obecně. „Jsem přesvědčen, že se to týká i jiného zboží,“ poznamenal Hašek.

Uvedl, že drůbežáři dodávají vejce za relativně nízkou cenu, ale prodejní řetězce mají velkou marži. „Dnes jsou to nákupčí řetězců, kdo určují, co půjde do prodeje, ne spotřebitel,“ řekl Hašek a vyzval svého partnera v debatě, ministra zemědělství Petra Bendla (ODS) k regulaci trhu „do nějaké míry“.

Bendl reagoval slovy, že nemá páky, jak to udělat. „Nemáme nástroje, jak regulovat trh. Nemám šanci, jak vstupovat dovnitř toho obchodu, ani nechci,“ podotkl. Byl to i Bendl, kdo před časem označil řetězce za viníky nárůstu cen vajec. [celá zpráva]

Také ministr Bendl řekl, že na ceně vajec se podepsalo hned několik faktorů. Především to byla směrnice EU o zlepšení životních podmínek nosnic, v důsledku čehož museli domácí drůbežáři investovat do zvětšení klecí. Polští producenti to mnohdy neudělali a ani jejich vejce na český trh tedy nemohla. Podle Bendla došlo navíc ke spekulaci na trhu s vejci a on se proto obrátil na antimonopolní úřad, aby věc vyšetřil.

V souvislosti s polskými dovozci uvedl, že na problém s porušováním nové směrnice EU upozorňoval opakovaně Brusel. K vrácení vajec polským výrobcům, kteří nová pravidla nerespektovali, poznamenal, že to bylo v zájmu ochrany českého trhu.

Ministerstvo má seznamy výrobků s technickou solí

Hašek k otázce ochrany českých výrobců řekl, že by měla být otevřena otázka potravinové soběstačnosti a potravinové bezpečnosti. „Pokud se ovšem spolehneme na domácí výrobce, cena poroste,“ uvedl s tím, že na dražší výrobky čeští spotřebitelé stále častěji nemají peníze.

Na téma potravinové bezpečnosti pak Hašek připomněl kauzu polské posypové soli v potravinách prodávaných i v ČR. Bendl na to řekl, že jeho ministerstvo už má seznamy producentů a výrobků, jež „jsou téměř vteřinově předávány potravinářské inspekci".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám